Now Reading:
STRAVIČAN ZLOČIN: Monstrumu (71) iz okolice Zagreba udvostručena kazna zatvora zbog silovanja dječaka
Full Article 2 minutes read

STRAVIČAN ZLOČIN: Monstrumu (71) iz okolice Zagreba udvostručena kazna zatvora zbog silovanja dječaka

prosvjed nasilje

Zbog gnjusnih djela seksualnog karaktera koje je činio na štetu dvojice maloljetnika, 71-godišnji umirovljenik mora odslužiti ukupno 14 godina zatvora, na koliko je pravomoćno osuđen na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, piše jutarnji.hr.

Naime, muškarcu iz okolice metropole stavljaju se na teret dva teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja dječaka osnovnoškolca, kao i jedno kazneno djelo silovanja srednjoškolca. Prvostupanjski sud mu je prvotno izrekao osam godina zatvora, no Visoki kazneni sud kao sud drugog stupnja mu je gotovo udvostručio kaznu.

Kako piše jutarnji.hr prvi krimen počinio je, prema optužbi tužiteljstva, između 2019. i sredine 2020. pokraj samoborskog jezera Bobovica. Dječaku s lakom mentalnom retardacijom, koji je tada imao 14 godina, lažno se predstavio te mu u više navrata, stekavši njegovo povjerenje, davao novac, cigarete i mobitele. No, to nije bilo sve nego mu je sada osuđeni umirovljenik slao i pakete raznog sadržaja u jedan dječji dom u kojem je dječak bio smješten. Dječakovo povjerenje zloupotrijebio je tijekom šetnje kroz šumu uz jezero, gdje mu je, prema optužbi, naredio da se skine, nakon čega ga je silovao. Optuženi je tog istog dječaka, iskoristivši njegovu ranjivost, jer je riječ o djetetu izuzetom iz primarne obitelji zbog obiteljskih (ne)prilika i s invaliditetom, odveo i u svoj stan, gdje ga je opet silovao. U trećem slučaju u jesen 2020. umirovljenik je vrebao žrtve i u tramvaju. Tijekom vožnje stupio je u razgovor s jednim 16-godišnjakom i odveo ga na piće na Dolac. Zatim ga je odveo u svoj stan, zaključao vrata i spremio ključ u džep hlača. Potom se skinuo te naredio srednjoškolcu koji je to odbijao da učini isto, no pohotnik je ustrajao u svojoj besramnoj nakani “izvršivši bez pristanka s njim radnju izjednačenu sa spolnim odnosom”.

Optuženi zločine nije negirao nego je ustvrdio da je sve što je radio s djecom bilo dobrovoljno i bez prisile.

Viši je sud analizirajući prvostupanjsku presudu zaključio da sud nije dovoljno uzeo u obzir njegovu dosadašnju osuđivanost zbog istovrsnih kaznenih djela, što znači da je riječ o specijalnom povratniku na kojega nisu utjecale prijašnje kazne zatvora. Sud je stava da je optuženi iskazao veliku upornost i kriminalnu volju usmjerenu na seksualno zlostavljanje djece.

www.sjever.hr / www.jutarnji.hr
29.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.