Now Reading:
Na plin, struju ili drva – Evo koje je grijanje najisplativije, a od kojeg bi vam se energenta moglo zamračiti pred očima
Full Article 2 minutes read

Na plin, struju ili drva – Evo koje je grijanje najisplativije, a od kojeg bi vam se energenta moglo zamračiti pred očima

Projekcije energetskih stručnjaka pokazuju da za solidno grijanje osrednje toplinski izolirane kuće ili stana od stotinjak kvadrata godišnje treba osigurati oko 20.000 kilovata (kWh) energije. U praksi stvarna potrošnja može znatno odstupati od procijenjenih iznosa, ovisno o kvaliteti sustava grijanja i mjerama štednje toplinske energije koje poduzima kućanstvo, piše tportal.hr.

Nadalje, prema njihovom izračunu, u ovoj sezoni najpovoljnije će se grijati kućanstva priključena na gradske toplane pod ingerencijom HEP Toplinarstva (Zagreb, Osijek, Sisak, Velika Gorica, Samobor). Zahvaljujući Vladinim subvencijama, cijena kilovata toplinske energije u HEP Toplinarstvu zamrznuta je na razini od oko 0,25 kuna/kWh, što znači da za 20.000 kilovata energije godišnje treba utrošiti 5000 kuna.

I potrošači koji imaju etažno grijanje na gradski zemni plin izbjegli su cjenovni udar zahvaljujući mjerama Vlade. Uz ograničenje cijene plina, godišnji trošak grijanja iznosi oko 9200 kuna, što je i dalje povoljnije od većine drugih energenata.

Drvo je još uvijek najvažniji ogrjevni energent za većinu kućanstava u Hrvatskoj. Cijene ogrjevnog drva su relativno stabilne, ali su u posljednje vrijeme značajno poskupjeli drveni peleti. Za sezonu grijanja potrebno je 25 metara cjepanica ili četiri tone peleta. Računica pokazuje da za ogrjevno drvo treba izdvojiti oko 9000 kuna godišnje (750 kuna mjesečno), a za pelete gotovo dvostruko više s obzirom na divljanje cijena, piše tportal.hr.

Navode i kako je među skupljim energentima za grijanje, lož ulje, čija cijena trenutno iznosi 8,82 kune po litri, pa za mirnu sezonu grijanja treba osigurati blizu 18 tisuća kuna.

Grijanje na struju uvijek je bilo skupo, a ove godine dodatno je poskupjelo jer je Vlada u paketu mjera uvela viši cjenovni razred za potrošnju iznad 2500 kilovata. Uzimajući u obzir dvije tarife s obzirom na potrošnju (59 eura/MWh do 2500 kWh; 88 eura/MWh iznad 2500 kWh), godišnja potrošnja struje za grijanje penje se na 23.600 kuna.

Ukapljeni plin u spremnicima nekad je bio povoljna opcija za zagrijavanje kuća u vlastitoj režiji, ali sada više nije isplativ. Zbog snažnog rasta cijena ovog energenta ova opcija postala je približno jednako skupa kao i struja.

www.sjever.hr / www.tportal.hr
29.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.