Now Reading:
Upaljen narančasti meteoalarm za dio Hrvatske: Očekuju se obilnije kiše, moguće i bujice
Full Article 2 minutes read

Upaljen narančasti meteoalarm za dio Hrvatske: Očekuju se obilnije kiše, moguće i bujice

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za četvrtak. Za Hrvatsku su izdali narančasto upozorenje za koje se očekuje nestabilno vrijeme uz veliku količinu oborina.

Najviše kiše očekuje se u riječkoj i gospićkoj regiji. Iz DHMZ-a su najavili da će pasti i do 100 litara kiše po kvadratnom metru.

-Ponegdje obilnija kiša. Moguće bujične i urbane poplave. Količina oborine 70-100 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima – upozoravaju iz DHMZ-a.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je i cjelokupnu prognozu za četvrtak.

Umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, lokalno izraženijim. Na Jadranu i uz njega može biti obilne kiše. Najmanje oborine te česta sunčana razdoblja očekuju se na istoku zemlje. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, a u sjeverozapadnim područjima okrenut će na sjeverni. Na Jadranu će puhati umjeren i jak južni vjetar i jugo, na sjevernom dijelu i jugozapadnjak. Najniža temperatura na kopnu od 9 do 14, na Jadranu od 14 na sjevernom do 20 °C na južnom dijelu. Najviša dnevna temperatura većinom od 20 do 25, no u središnjim i gorskim predjelima niža, između 15 i 20 °C.

Najnepovoljnije biometeorološke prilike se očekuju na Jadranu uz jugo, te Lici i Gorskom kotaru uz južinu, pa bi se kronični bolesnici trebali strogo pridržavati savjeta liječnika i uzimati terapiju prilagođenu težim vremenskim uvjetima. Moguća je povećana osjetljivost na bolove, osobito na mjestima ranijih ozljeda i prijeloma. I meteoropatima će se neugoda pojačati. Mogli bi patiti od nesanice, glavobolje, umora i smanjene koncentracije, te kao posljedice imati manju radnu učinkovitost i biti lošeg raspoloženja. Nešto slabije izražena južina u ostalim područjima Hrvatske uzrokovat će kroničnim bolesnicima i ostalim osjetljivim skupinama ljudi slične tegobe malo slabijeg intenziteta.

sjever.hr/DHMZ
29.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.