Now Reading:
Manifestacija “Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju” okupila mlade i iskusne profesionalce, poslodavce i stručnjake u turizmu i ugostiteljstvu
Full Article 4 minutes read

Manifestacija “Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju” okupila mlade i iskusne profesionalce, poslodavce i stručnjake u turizmu i ugostiteljstvu

U srijedu je u Termama Tuhelj otvorena manifestacija “Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju” koja je okupila mlade i iskusne profesionalce, poslodavce i stručnjake u turizmu i ugostiteljstvu. Na “Danima turizma i ugostiteljstva u Zagorju” je preko 20-ak OPG-ova koji su predstavili svoje proizvode, a sve u cilju da se obrazovanje, praksa i proizvod povežu u jednu cjelinu, turističku ponudu Zagorja.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo predstavljajući Sajam turizma odnosno Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu koji pokriva nekoliko županija i kako će se ovim projektom poboljšati uvjeti rada Srednje škole Zabok, ali će se i napraviti jedan iskorak u cjeloživotnom obrazovanju, a učenici će se kroz učenje i praksu pripremiti za tržište rada.

-Razlog zbog čega smo dobili mogućnost da postanemo Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu je kvaliteta škole koja je na bodovanju Ministarstva obrazovanja i znanosti imala drugi najbolji rezultat u Hrvatskoj. Uz aktivno provođenje mjera sa HZZ-om obilazimo 7. i 8. razrede osnovne škole i prezentiramo strukovna obrazovanja – rekao je župan i dodao kako svaki učenika koji upiše deficitarno zanimanje dobiva stipendiju.

Ove godine Županija stipendira 155 novih učenika i za stipendije, na godišnjoj razini, izdvaja preko 2 milijuna kuna.

Ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica za kategorizaciju i pravne poslove u Ministarstvu turizma i sporta Monika Udovičić kazala je kako su u Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu koje se gradi u Zaboku, uložena značajna sredstva kako bi mladi koji se odlučuju za zanimanje u ugostiteljstvu i turizmu mogli steći uz teoriju i stručna znanja.

Vezano na pitanje kako se izgradnjom Centra povećao broj zanimanja učenika za zanimanja za ugostiteljstvo i turizam, Udovičić je rekla kako Ministarstvo raduje što je ove godine upisan značajnije veći broj učenika upravo za ova zanimanja, jer znaju da nakon završetka školovanja imaju osigurano zaposlenje.

Prve radionice koje su organizirane za kuhare i konobare, mentore i učenike održane su u utorak, a voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok Veronika Kolman rekla je kako se danas nastavlja s aktivnostima koje predstavljaju projekt ReCeZa i koje će sve kapacitete imati Srednja škola Zabok po završetku projekta.

Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec istaknula je kako su ovo prvi Dani turizma i ugostiteljstva održanih je u Tuheljskim Toplicama i kako je ova manifestacija važna za daljnji projekt aktivnosti i razvoj Centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, soft programa ReCeZa.

-Uspjeli smo okupiti eminentne stručnjake, profesore s fakulteta, održati zanimljive okrugle stolove, radionice iz gospodarstva -dodala je ravnateljica.

Za one naše mlađe održana su predavanje poznatih TikTokera – rekla je ravnateljica koja je dodala da je ovo danas samo dio onoga što će se održavati kada se Centar izgradi.

msopek/sjever.hr 28.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.