Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija financira povećanje plaća pomoćnika u nastavi: Ovo je jedan od najvećih iskoraka koje smo napravili!
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija financira povećanje plaća pomoćnika u nastavi: Ovo je jedan od najvećih iskoraka koje smo napravili!

Krapinsko-zagorska županija u srijedu je još jednom potvrdila svoju humanost i brigu o svakom čovjeku. Naime, župan Željko Kolar potpisao je ugovore o dodjeli financijskih sredstava za financiranje povećanja plaća pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju na području Krapinsko-zagorske županije za školsku godinu 2022. / 2023.

Ugovori su dodijeljeni Društvu multiple skleroze KZŽ, Udruzi invalida Bedekovčina, Udruzi mladih Feniks, Udruzi distrofičara Krapina te Udruzi Sveta Ana Lobor, a vrijedni su 240.000 kuna.

Župan Kolar naglasio je kako su udruge njima više od partnera u svim projektima koje rade zajedno. Osvrnuo se i na početak svog mandata kada su, kako kaže, imali 13 pomoćnika u nastavi koje su financirali.

-Kada bismo išli gledati ono što smo napravili u posljednjih devet godina, usudio bih se reći da je ovo jedan od najvećih iskoraka i najboljih stvari koje smo svi zajedno napravili. Jer osobama s posebnim potrebama uvijek treba pristupati s posebnom pažnjom. Njima su potrebni poseban napor, poseban napor njihovih bližnjih i razumijevanje njihove okoline kako bi u svakodnevnom životu mogli funkcionirati – rekao je Kolar.

Kako je napomenuo, jedan od razloga zašto danas imaju problema s popunjavanjem mjesta pomoćnika u nastavi je ogroman iskorak kojeg su napravili u broju zaposlenih na području Krapinsko-zagorske županije.

-2013. godine imali smo 8.542 nezaposlena, danas se to vrti oko 2.000. Prema visini prosječne plaće bili smo 17., a danas smo 3. u Hrvatskoj. Zaposlenost je rasla brzinom da smo 4. u Hrvatskoj prema broju zaposlenih u tom periodu. Naravno da je to smanjilo bazen iz kojeg su se vukli pomoćnici – rekao je Kolar.

Iako je naglasio kako bi za svako dijete bilo najbolje kada bi ga jedan pomoćnik pratio od početka do kraja obrazovanja, kao što je to njih devet od deset, ipak ističe kako je teško to danas očekivati.

-Jedan dio razloga bio je desetomjesečni ugovor plaća ili prihod kakav je bio. Dugo smo tražili način da nađemo modus kako da povisimo primanja za jednomjesečnu plaću. Je li to u ovom trenutku dovoljno ne znam, ali se nadam da ćemo još nepopunjenih 17 mjesta uspjeti riješiti u najkraćem mogućem roku – objasnio je Kolar te pozvao sve zainteresirane da se jave na natječaje škola i udruga kako bi se školarcima pružila sva potrebna pomoć.

Pohvalio je rad udruga naglasivši kako su posljednjih godina one zapravo postale poduzetnici jer na projektima zapošljavaju i 40-ak osoba što, prema njegovim riječima, iziskuje kako napor, tako i ogromno znanje.

-Pojedinci su se toliko izverzirali da bi bez problema mogli raditi u našim stručnim službama. To je zalog za budućnost da će se kroz ove udruge povlačiti sredstva iz EU fondova i da ćemo se moći kontinuirano javljati na takve natječaje – zaključio je župan Kolar.

Ove školske godine, u krapinsko-zagorskim školama zaposleno je osam pomoćnika više nego prošle. Prema riječima zamjenice Petek, ukupno ih je 143 za 171 učenika, što je 16 učenika više nego prošle godine.

-Ove godine povećali smo i plaće za pomoćnike, a razlog zašto su plaće povećane je to što pomoćnici uglavnom rade na pola radnog vremena ovisno o potrebama djeteta i modelu preko kojega su osigurani u školama i prosječno je plaća iznosila oko 2,5 tisuće kuna što je zaista malo. Pomoćnici u nastavi uglavnom se zapošljavaju na određeno vrijeme, jednu godinu. Upravo zbog toga donijeta je odluka da se poveća bruto 1 iznos za sve pomoćnike i to za 3,13 kuna po satu, odnosno u 10-mjesečnom razdoblju iznosit će 2,5 tisuće kuna – kazala je zamjenica Petek.

Predsjednica Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije Nada Smrekar istaknula je kako je Krapinsko-zagorska županija jedna od najhumanijih županija, županija koja prati malog čovjeka.

tklopotan / www.sjever.hr
28.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.