Now Reading:
Zagorska policija proslavila svoj dan i još jednom potvrdila da je u samom hrvatskom vrhu
Full Article 3 minutes read

Zagorska policija proslavila svoj dan i još jednom potvrdila da je u samom hrvatskom vrhu

Dan policije prilika je za odavanje priznanja svim policijskim službenicima koji svakodnevno brinu o sigurnosti građana i imovine i čija su vrata uvijek otvorena, ali i za prisjećanje na one koji su za Hrvatsku dali ono najvrijednije što su imali – svoje živote. Dan policije proslavljen je u utorak i u Zaboku, kod spomenika ispred Policijske uprave krapinsko – zagorske, a počast poginulim policijskim službenicima odao je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Kako je naglasio načelnik PU krapinsko-zagorske Željko Košutić, osim prisjećanja na sve poginule policijske službenike, Dan policije ujedno je i prilika za zahvalu svima koji su svojim profesionalnim radom doprinijeli da zagorska policija prema rezultatima bude u hrvatskom vrhu.

-Zahvaljujući njihovom doprinosu, građani u našoj županiji osjećaju se sigurnima. Prilika je to da se sjetimo svih onih koji danonoćno rade i čuvaju nas kako bi građani osjetili da su nam uvijek otvorena vrata i da nam se mogu obratiti ako im je potrebna kakva pomoć ili zaštita. Onaj natpis na automobilu nije bez razloga, nego upravo kako bi ljudi shvatili da moraju imati povjerenja u policiju i biti ponosni na policiju koja danas slavi svoj dan – rekao je Košutić.

Prema godišnjem izvješću o stanju sigurnosti na području PU krapinsko-zagorske u 2021. godini zabilježen je najmanji broj kaznenih djela na 100 tisuća stanovnika. Zabilježeno ih je, naime, ukupno 799, dok je prosjek u Hrvatskoj 1362. Na području županije bilo je i najmanje poginulih u prometu – 4,13 na 100 tisuća stanovnika, dok je državni prosjek 7,51.

U odnosu na Hrvatsku, na području PU krapinsko-zagorske zabilježen je i najmanji broj prekršaja protiv javnog reda i mira – 176,9, a prosjek u Hrvatskoj je 438,3. Uz to, u Krapinsko-zagorskoj županiji evidentiran je i drugi najmanji ukupni broj prekršaja na 100 tisuća stanovnika – 1023, dok je hrvatski prosjek 1896.

Ove rezultate pohvalio je i župan Kolar istaknuvši kako se to može postići isključivo zahvaljujući dobroj organizaciji, predanom radu i profesionalnosti te dobroj suradnji između zagorske policije i lokalne i regionalne zajednice.

-Na današnji dan prije pet godina, 27. rujna 2017. godine ovdje smo podigli spomenik, na inicijativu tadašnjeg načelnika PU krapinsko-zagorske Bukvića kojeg je financirala Krapinsko-zagorska županija, u spomen na šest poginulih zagorskih policajaca. Danas nakon pet godina, ponovno im ovdje odajemo počast i zahvalu što su dali najviše što su mogli, a to je život za obranu Republike Hrvatske – rekao je Kolar te dodao kako je, osim toga, današnji dan i prilika za odavanje priznanja ljudima u plavom koji svakodnevno brinu o sigurnosti građana i imovine.

Istaknuo je i dobru suradnju sa zagorskom policijom najavivši njezin nastavak.

-Mnoge preventivne projekte radimo zajedno. Točno znamo tko ima koje ovlasti i do koje razine ne ulazimo jedni drugima u prostor što je izuzetno bitno, a s druge strane, itekako surađujemo na svim onim područjima gdje je to moguće i gdje nam se preklapaju interesi. Vjerujem da će tako biti i u budućnosti jer dolazi nova financijska omotnica i bit će europskih projekata koje ćemo zajedno provoditi na dobrobit svih stanovnika i turista koji nam dolaze – zaključio je Kolar.

tklopotan / www.sjever.hr
27.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.