Now Reading:
FOTO I VIDEO Stotine malih sportaša obilježilo Školski dan sporta u Lepoglavi – Škvarić: Odavno smo prepoznali značaj sporta i zato smo prvi Europski grad sporta u Hrvatskoj
Full Article 4 minutes read

FOTO I VIDEO Stotine malih sportaša obilježilo Školski dan sporta u Lepoglavi – Škvarić: Odavno smo prepoznali značaj sporta i zato smo prvi Europski grad sporta u Hrvatskoj

Nekoliko stotina djece okupilo se u utorak na Školskom sportskom danu u Sportsko-rekreacijskom centru u Lepoglavi, a manifestacija se održava u sklopu osmog izdanja Europskog tjedna sporta 2022.

Učenici su, u pratnji svojih učitelja, stigli iz Osnovne škole Ante Starčevića iz Lepoglave, Osnovne škole Ivana Rangera iz Kamenice, Osnovne škole Izidora Poljaka iz Višnjice i Dječjeg vrtića Lepoglava, Dječjeg vrtića Runolist Žarovnica te Dječjeg vrtića Višnjica.
Upravo je Lepoglava ove godine dobila priliku od Ministarstva biti domaćin Školskog sportskog dana u kojem sudjeluju tri škole, tri vrtića i oko 700 djece. Svi zajedno poslali su poruku: „ Budite aktivni i bavite se sportom”, a svojim su primjerom pokazali koliko je to lako, lijepo i korisno.

Podršku djeci dodaš je pružiti lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić koji je istaknuo zadovoljstvo što se razvoj i ciljevi koje su si postavili u Gradu velikim dijelom baziraju na razvoju i ulaganju u sport.
-Zato smo od 2014. godine prvi Europski grad sporta u Hrvatskoj. Prepoznali smo da sport prije svega objedinjava sve dobne strukture, razvoj, zdravstvo i mnoge stvari koje Gradu Lepoglavi trebaju. Kao gradonačelnik to i dalje podupirem, a posebno me veseli vidjeti ovoliko sretne i zadovoljne djece koja će pokazati svoje znanje i umijeća na sportskim terenima, a sigurno će se međusobno i družiti i razvijati nove vještine – rekao je Škvarić.

Kazao je i kako mu je drago što Grad Lepoglava već dugi niz godina provodi ovakve programe i projekte u cilju razvoja sporta, u čemu ih prate Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatski olimpijski odbor i Varaždinska županija.
-To je aktivnost koju ćemo i dalje nastaviti i vjerujem da je sport itekako potreban lokalnoj zajednici kao što je Grad Lepoglava – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Marija Jurčević, voditeljica Službe za međunarodnu suradnju i voditeljica projekta Europski tjedan sporta u Ministarstvu turizma i sporta podsjetila je da je Europski tjedan sporta inicijativa koju je Europska komisija uvela prije osam godina, s obzirom na loše statistike koje su pokazale da tjelesna aktivnost Europljana nije baš dobra.

-Ovim tjednom želi se podići svijest građana o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću. Danas obilježavamo školski sportski dan kako bismo pokazali djeci zašto je važno da budu aktivni i da se bave sportom. Kroz ove kampanje koje radimo, mislimo da su se klubovi, sportski savezi i ostale sportske institucije dosta uključili te uspjeli prodrijeti do svih tako da smo zadovoljni odazivom – kazala je Jurčević.

Prema njezinim riječima, podaci pokazuju da se u Europski tjedan sporta uključilo više od 200.000 građana.

Hrvoje Balent, direktor Ureda za razvoj sporta na lokalnoj razini istaknuo je da su sve manifestacije i sve sportske zajednice koje rade na uključivanju djece i mladih u sport od iznimne važnosti za razvoj održivog sporta u Hrvatskoj. To je onaj bazen u kojem se stvaraju oni vrhunski sportaši koji donose europska, svjetska i olimpijska odličja, naglasio je.
-Lokalne zajednice jako puno rade na tome i angažiraju velik broj škola i vrtića u ovakve manifestacije. Njima uvijek treba pomoć u radu klubova jer su oni ti koji proizvode sportaše nakon što ih sportske zajednice kroz ovakve manifestacije uvedu u sport. Zbog toga je jako bitna podrška sportskim klubovima kako bi se mogla održati baza neophodna za razvoj održivog sporta – izjavio je Balent.

Dodao je da su sportski vrtići prethodnica ulaska u sport jer u njima djeca stječu osnovna motorička znanja i upoznaju se sa svim sportovima, a kasnije imaju priliku opredijeliti se za neki od sportova.

Ovogodišnja ambasadorica je Vedrana Malec, olimpijka u skijaškom trčanju, a organizatori nastoje da uspješni sportaši budu uzori svima te svojim primjerom dokazuju koliko je sport bitan i važan.
-Pokušavamo aktivirati što više mladih. Super je vidjeti ovako veliki broj i da ostanu u sportu. Najvažnije je izvući ih iz kuća, pustiti ih van da se igraju, doći u dvorane i da se bave sportom. Ne moraju biti profesionalni sportaši, važno je samo da se bave nekom aktivnošću. Ja sam odabrala sport koji je možda bio negdje u obitelji ili među prijateljima, na kraju sam ostala u tome dugo. Super je da se djeca i mladi bave sportom, da se bave sportom, uživaju u onome što priroda nudi – izjavila je Malec.

U lepoglavskom sportskom parku bilo je bučno, veselo, rastrčano i napeto prilikom sportskih nadmetanja, a bilo je i smijeha jer se za dobru atmosferu, osim brojnih malih i velikih navijača, pobrinuo poznati voditelj i animator, komičar i animator Luka Bulić.

a.kučić/sjever.hr
27.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.