Now Reading:
9. DANI PERE U MADŽAREVU Najbolje su pere ispekle Biserka Mikulčić i Draženka Topolovec
Full Article 3 minutes read

9. DANI PERE U MADŽAREVU Najbolje su pere ispekle Biserka Mikulčić i Draženka Topolovec

Nakon dvogodišnje pauze uvjetovane pandemijom, u Etno parku Gradišće u Madžarevu u subotu su održani Dani pere.
Tradicionalna manifestacija koja je ove godine doživjela svoje deveto izdanje, okuplja zaljubljenike u ovu slasticu koja se nekad spravljala u novomarofskom kraju, a organizator je Etno udruga Greben. Vrijedni članovi Udruge prikazali su kako se pripremala starinska slastica ovoga kraja, a kao i svake godine, birala se najbolja pera koju su prijavljene natjecateljice ispekle i donijele na ocjenjivanje.

Na ovogodišnjem je natjecanju u pripremi pere sudjelovalo deset domaćica iz Mađareva i novomarofskoga kraja. Pripremile su dvije vrste pera: klasičnu te pere s dodacima, kao što su tikve, orasi i mlade koprive.

Njihovo je umijeće ocjenjivala gastro komisija u kojoj su bili Ivan Tuk, zamjenik novomarofskog gradonačelnika, Renata Horvatić, voditeljica ureda Turističke zajednice grada Novog Marofa, Ivana Perši Kušek, ravnateljica Kulturnog centra Ivan Rabuzin, Barica Galina, kuharica iz OŠ Novi Marof i Jelena Džepina, članica CTK Varaždin.

U klasičnoj kategoriji pobijedila je pera Biserke Mikulčić, a u kategoriji pere s dodacima komisiji je najbolja bila pera Draženke Topolovec iz Mađareva.

Posjetitelji su pere natjecateljica mogli isprobati nakon proglašenja, a tijekom cijele manifestacije bilo im je ponuđeno čak 25 različitih pera koje je ispekla članice Etno udruge Greben Vesna Kremenić, čiji je pomoćnik uz krušnu peć bio Josip Vragović, također član Udruge.

Kao i ranijih, i ove su godine svoje pere na ocjenjivanje donijele samo domaćice, „požalila” se predsjednice Etno udruge Greben, Valentina Česi.

-Naše su žene opet bile vrijedne, a znaju li muškarci pripremati peru, ni ovoga puta, nažalost, nismo doznali, stoga upućujemo poziv svim kuharima da se prijave za 10. Dane pere koji će se održati iduće godine. Bilo bi lijepo da na jubilarnom izdanju manifestacije imamo i natjecatelje – kazala je Česi.

S njom se slaže i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

-Drago mi je što se tradicija i dalje čuva, što naše žene još uvijek pripremaju peru koja je specifičan kolač našeg podneblja. Treba, naravno, pohvaliti i našu Etno udrugu Greben koja je opet sve organizirala na najbolji način, a zahvaljujući njima, Dani pere postali su dio turističke ponude našega kraja. I meni je žao što se dosad nisu uključivali muškarci, ali nadam se da će za jubilarno izdanje manifestacije biti spremni pokazati da i oni znaju pripremati peru. Ako dosad nisu naučili, do sljedećih Dana pere imaju dovoljno vremena – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Na Danima pere su uz gastronomski dio organizirane i druge aktivnosti vezane uz očuvanje kulturne baštine. Posjetitelji su i ovoga puta imali priliku razgledati kućice u Etno parku koje svojim postavom dočaravaju nekadašnji život ovdašnjeg stanovništva.

Bilo je ovo još jedno ugodno druženje u Madžarevu, uz kulturno-umjetnički program i povratak u neka druga, stara vremena, a ugodnog druženja nije nedostajalo ni na vinskoj cesti Kališće – Cicelj otvorenoj u nedjelju, u organizaciji KUD-a Remetinec.

sjever.hr
27.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.