Now Reading:
RADNICI MIGRANTI OGORČENI: „Sjever Hrvatske izumire, a voditelj Porezne nam odgovara – Pa što onda, i Slavonija je prazna”
Full Article 3 minutes read

RADNICI MIGRANTI OGORČENI: „Sjever Hrvatske izumire, a voditelj Porezne nam odgovara – Pa što onda, i Slavonija je prazna”

radnici

Nakon što su objavljeni službeni podaci popisa stanovništva u Hrvatskoj u 2021. godini, oglasio se i Hrvatski savez radnika migranata koji naglašava kako su radnici migranti prisiljeni na dvostruko oporezivanje, a kada je u pitanju popis stanovništva kojeg nisu trebali ispuniti, ispada da ipak nisu građani Hrvatske. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Prilikom objave rezultata popisa stanovništva u kojem je navedeno da je u odnosu na 2011. do 2021. godine broj stanovnika smanjen za 413.056 osoba (9,64%).

Mi kao Hrvatski sindikat radnika migranata osjećamo dužnost dići svoj glas. Dakle, kako je navedeno, broj ljudi u Hrvatskoj je u zadnjih 10 godina pao za gotovo pola milijuna.

Ono što nas boli je to da nigdje ne piše da su radnici migranti bili dužni ispuniti popis stanovništva. Nitko njih nije gledao kao bitnu stavku u broju stanovništva. Moglo bi se reći da su bili mišljenja: „U redu je, rade vani i nema ih često ovdje pa ih time nećemo prisiljavati na ispunjenje ankete za popis stanovništva“. ALI, baš radi toga željeli bi se osvrnuti i na prijavu INO dohotka i iznijeti činjenicu da su tada radnici migranti od Porezne uprave dobili naputak; „Svatko tko radi vani, dužan je prijaviti INO dohodak“, pa prvo pričali; bit će kazne i zateznih kamata, zatim da neće i sada opet po novome da hoće. I tako se to vrtjelo u krug.

Time možemo reći da popis stanovništva nije bio toliko bitan da se radnike migrante „prisili“ na ispunjavanje kao što ih se „prisili“ za plaćanje poreza u Hrvatskoj, jer je onda IPAK građanin (rezident) Hrvatske.

Kao Sindikat upozoravali smo još godinu dana unatrag na tu problematiku no sa strane Vlade i Porezne uprave osjetili smo samo ravnodušnost. Naši članovi, a i oni koji nisu, svakim danom gube nadu i želju da ostanu u Republici Hrvatskoj, jer što im je dobro donijela? Rade vani, plaćaju porez, zdravstvo i ostalo u državi sa boravkom duže od 183 dana, a naša draga Porezna kaže: „Dajte još sad nama jer ovdje imate obitelj“.

„Lijepa Naša“ im je dobro odnijela.

Jako velik broj radnika migranata dolazi iz područja sjeverne Hrvatske (Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska županija).

Provjereno znamo da je samo u općini Cestica ove godine iseljeno 8 obitelji baš iz tog razloga. Samo 1.500 radnika je iz općine Cestica, a gdje su još ostale općine. Ostavili su svoju obitelj kako bi zaradili za lagodniji život, a na kraju će biti primorani iseliti i njih zajedno sa sobom samo kako bi izbjegli dvostruko plaćanje poreza. Je li to u redu?

U Saboru prošle godine gdje smo iznijeli problematiku oko dvostrukog oporezivanja, (ne)želimo se prisjetiti na ravnodušnu izjavu jednog voditelja Porezne: „Pa šta onda i Slavonija je prazna“.

Umjesto da građane zadrže oni kažu da ih nije briga za njih, a jeftina radna snaga iz Azije im je dobrodošla i vrijedna više od samih Hrvata.”

Foto: ilustracija
www.sjever.hr
26.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.