Now Reading:
NOVI POČETAK S okruglog stola u Oroslavju poslana poruka: Nasilje utječe na mentalno zdravlje odraslih i djece – ne zatvarajmo oči, budimo glasni, spriječimo i prijavimo nasilje!
Full Article 4 minutes read

NOVI POČETAK S okruglog stola u Oroslavju poslana poruka: Nasilje utječe na mentalno zdravlje odraslih i djece – ne zatvarajmo oči, budimo glasni, spriječimo i prijavimo nasilje!

S ciljem informiranja stručnjaka o obilježjima utjecaja obiteljskog nasilja na mentalno zdravlje žrtava, odraslih i djece, u Društvenom domu u Oroslavju u ponedjeljak je održan okrugli stol pod nazivom „Novi početak”.

Nasilje nad ženama predstavlja grubo kršenje ljudskih prava te osim izravnog utjecaja na žene, uzrokujući im duboke fizičke, ali i psihičke ožiljke, ima posljedice i na funkcioniranje obitelji, zajednice i društva.
U hrvatskom je društvu ta problematika kontinuirano prisutna , a iznimka nije ni Krapinsko-zagorska županija. Upravo stoga, Županija kontinuirano provodi brojne aktivnosti u sklopu projekta Dom za žrtve nasilja Novi početak, ali i u sklopu ostalih aktivnosti.

Jedna od aktivnosti je i održavanje okruglih stolova s tom tematikom, a kako bi se na stručan način progovorilo o tom problemu, u Oroslavje je stigla i prof. dr. sc. Marina Ajduković iz Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Muškarci su tisućljećima socijalizirani po modelima maskuline dominacije, a žene po modelima feminine submisivnosti, istaknula je profesorica.
-U zadnjih 50 godina imali smo puno promjena u vidu ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, promjena u konceptualizaciji života i jedna od ključnih stvari koje su promijenile odnos moći je zapošljavanje žena. Do toga je došlo boljim obrazovanjem žena i promjene ekonomskih obrazaca gdje je u suvremenom svijetu model dvohraniteljskih obitelji dominantan model. Tu se otvorilo mnogo pitanja. S jedne strane, kako balansirati rodne odnose u takvom kontekstu, a s druge strane, žene zahvaljujući razvoju medicine imaju puno više mogućnosti kontrolirati broj djece i majčinstvo. Tu se zaista promijenio svijet – naglasila je Ajduković.

Kad se mijenjaju odnosi moći u društvu, tada raste nasilje, dodala je.
-Puno promjena koje su se dogodile većom samostalnošću i zapošljavanjem žena, svijesti o ljudskim pravima uveli su druge oblike tenzija u partnerske i obiteljske odnose jer rodna socijalizacija muškaraca nije to pratila na odgovarajući način – smatra Ajduković.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je Županiji iznimno važno tijekom cijele godine s jedne strane informirati, educirati i pokušati stručnu javnost senzibilizirati i pripremiti za rad, kako sa žrtvama, tako i s počiniteljima.
-S druge strane, izuzetno nam je važno stalno i svakog dana dijeliti informacije o tome da je nasilje, svaka vrsta nasilja, neprihvatljiva kategorija – rekla je Petek.

Podsjetila je da je upravo iz tog razloga Županija krenula s akcijom „I tebe se tiče” u brojnim općinama i gradovima u kojima su postavljene table na kojima su vrlo kratke i jasne, vrlo snažne poruke žena žrtava nasilja.

-Poruke govore ostalim žrtvama nasilja, počiniteljima, ali i široj javnosti o tome što proživljavaju i na koji način su zapravo izašle iz tog vrtloga nasilja. Mislim da svi zajedno možemo jako puno naučiti i dobiti informacije i osnažiti se i nešto naučiti za sve ono što nam je potrebno u radu, kako s koje razine u borbi nasilja u partnerskim odnosima, u obitelji i općenito u našoj lokalnoj zajednici – istaknula je Petek.

Inače, prema statistikama, na području KZŽ u proteklih nekoliko godina brojke se konstantno vrte oko tristotinjak presuda u području kaznenih prekršaja ili samo prekršaja.
-To govori u prilog činjenici da se procesuira, ali i da bez obzira što se procesuira još uvijek ono izuzetno prisutno. Ono što svaki put ponavljam, nasilje se ne događa negdje drugdje, događa se u našem susjedstvu, među našim prijateljima, kod naše rodbine i nasilje se tiče svih nas koji možemo doprinijeti smanjenju nasilja u našim sredinama – poručila je zamjenica župana.

Da na nasilje treba ukazivati, prijavljivati ga i boriti se protiv njega, slaže se i Viktor Šimunić, gradonačelnik Oroslavja, jednog od od gradova koji su se pridružilo akciji I tebe se tiče.
-Mislim da je dosta važno osvijestiti ljude o tome jer svi smo mi na neki način bili svjedoci nekog oblika nasilja, ponekad se zažmiri i ode dalje, ali važno je ne zatvoriti oči, prijaviti sve takve stvari. Ne smijemo biti tiho, moramo biti glasni jer samo tako možemo neke stvari promijeniti – rekao je Šimunić i poručio:
-Grad Oroslavje je tu, dvorana i trg su tu, što god treba mi smo voljni pomoći, pa makar da se spriječi jedno nasilje, jedno zlostavljanje, mi smo tu na raspolaganju!

a.kučić/sjever.hr
26.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.