Now Reading:
HOROR Bivši muž pokušao ju je zatući utezima, a sada će izaći iz zatvora: Ministarstvo zbog Mihaele šalje nadzor u Centar za socijalnu skrb
Full Article 7 minutes read

HOROR Bivši muž pokušao ju je zatući utezima, a sada će izaći iz zatvora: Ministarstvo zbog Mihaele šalje nadzor u Centar za socijalnu skrb

Mihaelu je bivši muž pokušao zatući utezima, a sad joj prijeti da će ‘dovršiti što je započeo’. Izaći će iz zatvora, a Centar za socijalnu skrb joj spominje ‘izdvajanje djece’ da ih zaštiti, pa im šalju nadzor, pišu 24sata.

Njezin četverogodišnji brak počeo je kao bajka, no ubrzo se pretvorio u horor. Bivši suprug pokušao ju je zatući utezima na parkingu pred njihovom maloljetnom djecom. Prema njezinim riječima, prije braka je „bio divan” i sve je bilo u redu, a da je prije bio nasilan, kako kaže, ne bi bili zajedno.

-No na noć svadbe je negdje nestao na sat vremena, mi smo ga tražili, ali ga nismo našli. Odjednom se pojavio u sali i rekao mi da je išao sakriti novce koje smo dobili da ih netko ne ukrade. Mislila sam da je to malo čudno, ali dobro. U braku je krenulo psihičko i ekonomsko nasilje. Prijetio mi je da će mi oduzeti djecu, da on ima sve, njegovi roditelji su vlasnici tvrtke u kojoj je on bio direktor, ima stan, ima bolje uvjete, ako ga ostavim djeca će ostati s njim. Vidio je da ja na to ne reagiram, nego sam ga odlučila ostaviti. Onda je počeo prijetiti da će dobiti na sudu, odseliti se u Osijek ili u Bosnu i Hercegovinu jer ima dvojno državljanstvo. Ja sam ga svejedno ostavila i preselila sam sebe i djecu – prepričala je Mihaela.

Kako pišu 24sata, bivši ju je muž ispočetka pratio po kvartu, a nakon što ju je jednom udario pred djecom, prekršajno je osuđen.

-Imao je svejedno redovno pravo viđanja i taj dan, 31. siječnja 2019. godine, kao i obično, došao je po njih. Stavio ih je u auto u njihove sjedalice i dao mi njihov prljavi veš koji je ostao kod njega zadnji put kad su tamo bili. Ja sam to uzela, rekla sam djeci da budu dobri i da se zabave s tatom. Krenula sam prema stanu gdje sam živjela s djecom, a on me pozvao da se vratim jer je tobože zaboravio da u vrećici ima još njihovih stvari. Ja sam vidjela tu vrećicu i vratila se po nju misleći da su to njihove stvari, međutim unutra su bili metalni utezi kojima me krenuo udarati silovito po glavi i napravio je to što se vidi na slici iz bolnice – dodala je.

O tom slučaju su 2019. godine izvještavali i mediji. Kako ju mlati su vidjeli njihovi sinovi koju su tad imali tri i pol te godinu dana, sve dok ju nije ugurao u gepek i tamo nastavio mlatiti utezima teškima deset kilograma. Mihaeli su u pomoć priskočili prolaznici i susjedi koji su vidjeli cijeli događaj, pa su ga odgurnuli od vozila i na taj način joj omogućili da pobjegne u zgradu, pišu 24sata.

Te noći, Mihaelin je bivši pobjegao s djecom i uhićen u Osijeku s jednim promilom alkohola u krvi. Ona je u napadu zadobila višestruke prijelome lubanje, potpuno joj je smrskao šaku, nanio ranu i podljev ispod oka te još 13 rana za šivanje i zaostale komadiće metala u glavi.

Nakon što mu je određena kazna zatvora od 4 godine i 10 mjeseci, bliži se njegov izlazak.

-Centar za socijalnu skrb sad vrši na mene pritisak oko toga što ću ja poduzeti s obzirom na to da on izlazi, a zna gdje sam. I to ne mojom krivicom, promijenila sam prezime, seljakala sam se po Zagrebu i sad već Hrvatskoj. Prvi put je Centar za socijalno Trešnjevka odao moju novu adresu jer su dostavili u spis da nisu više nadležni za nas jer smo se preselili na tu i tu adresu. On ima uvid u spis i vidio je tako gdje smo se točno preselili – objašnjava Mihaela.

Mihaela ne zna tko mu je otkrio novo prezime, a zbog otkrivanja adrese pisala je žalbu svim institucijama.

-Zaključak je bio da je Centar bio dužan javiti sudu da nisu više nadležni oni, nego Centar za socijalnu skrb Maksimir. Na moje upite zašto onda nisu samo tako javili, nego su navodili točnu adresu, na to nisam nikad dobila odgovor. Mogli su to poslati i sucu, a ne u spis na kojeg i on ima pravo uvida – govori Mihaela i dodaje kako je bivši zaprijetio kako će, kada izađe iz zatvora, „završiti započeto”.

Zbog toga ju je Centar počeo pritiskati – traže od nje rješenje, inače će joj oduzeti djecu po, kako kažu, naputku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iz Ministarstva kažu kako oni to sigurno nisu predložili Centru. Za 24sata su odgovorili kako su Centru u posljednjem kontaktu savjetovali da se procjeni potreba predlaganja sudu mjere zabrane ostvarivanja osobnih odnosa djece i oca s obzirom na to da je sigurnost djece i majke prioritet u svim postupanjima.

No Mihaela je dala na uvid zapisnik sa zadnjeg sastanka u Centru kojeg su potpisale pravnica, psihologinja i socijalna radnica zaposlene u Centru za socijalnu skrb i Mihaela, u kojem stoji kako je Centar dužan poduzeti sve kako bi se zaštitila njezina djeca, pa čak ih i izdvojiti.

Ministarstvo je pak poručilo kako oni to nisu savjetovali Centru, već da su im savjetovali procjenu potrebe za poduzimanjem mjera za zaštitu djece i majke što bi se u ovom slučaju odnosilo na procjenu potrebe pokretanja postupka potpune zabrane bilo kakvih osobnih odnosa oca i djece te kako će odmah u ponedjeljak u nadležni Centar uputiti upravni nadzor kako bi doznali je li u navedenom predmetu bilo propusta u postupanju.

Mihaela je za 24sata kazala kako ju je odmah nakon što su dobili reakciju iz Ministarstva zvala ravnateljica Centra koja joj je predložila da još jednom pokušaju pronaći rješenje s manje pritiska na nju. Mihaela je očajna jer se selila već četiri puta, no sve njezine adrese je saznao.

-Sad zna gdje sam. I Centar za socijalnu skrb i ja smo saznali da zna moju novu adresu kad je njegova majka predala zahtjev za viđanje djece. On ih ne smije vidjeti, ta odluka je na neodređeno. Ali ona ima pravo tražiti viđanje, što je i napravila. U toj tužbi je navela našu novu adresu. Nije nam bilo jasno kako je došla do nje. Nije nam bilo jasno ni kako je on došao do moje treće adrese u Zagrebu, gdje smo bili prije ovog mjesta gdje smo sad, dok mi nedavno nije došao doma policajac i rekao da oni vide u sustavu da je zahtjev za uvid u sva moja prebivališta predan u Zagrebu i to s mojim potpisom. Ja to nisam tražila. Pokazao mi je taj papir, tu je moj potpis, ali nije moj, netko ga je falsificirao. Sad se valjda i to istražuje, očito je tu još neko kazneno djelo – objašnjava.

Strahuje za svoj život i za živote svoje dvoje djece. Stjerana je u kut jer je poduzela sve što sama može poduzeti da se zaštiti, a ni zatvorske rešetke ju ne spašavaju od teroriziranja bivšeg muža. Uz to, činjenica da Centar predlaže izdvajanje djece samo joj je uzrokovala dodatan stres, a sve to može negativno utjecati i na djecu. Zašto su ju upozorili da je to moguće i jesu li to napravili na svoju ruku utvrdit će upravni nadzor, pišu 24sata.

www.sjever.hr / 24sata.hr
26.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.