Now Reading:
Načelnica Jembrih: Iza nas su veliki projekti, a s radom za dobrobit naših mještana nastavljamo!
Full Article 5 minutes read

Načelnica Jembrih: Iza nas su veliki projekti, a s radom za dobrobit naših mještana nastavljamo!

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Lobor održanoj u četvrtak prihvaćeno je polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna te izvješće o radu općinske načelnice.

Ukupno ostvareni proračunski prihodi za prvu polovicu ove godine iznose 5,1 milijuna kuna dok su rashodi za isto ovo razdoblje iznose 5,3 milijuna kuna. Višak rashoda, kako je pojašnjeno, odnosi se na izgradnju i opremanje Dječjeg vrtića Ivančica Lobor te na početak projekta rekonstrukcije općinske zgrade u Kulturni centar Lobor. S obzirom da je Općina iz prošle godine prenijela višak u iznosu od 724 tisuće kuna, ukupni rezultat u prvom polugodištu ove godine iznosi 518 tisuća kuna.

Treba istaknuto kako je Općina Lobor i u ovoj godini nastavila sa značajnim izdvajanjima za kulturu i sport. Tako je za organizaciju kulturnih manifestacija od značaja za Lobor dosad utrošeno 218.500 kuna od ukupno planiranih 300 tisuća kuna, dok je za sportske udruge ŠRD Pastrva, NK Lobor i Loborske mažoretkinje dosad utrošeno 78 tisuća, od ukupno planirane 123 tisuće kuna.

Uz izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, jedna od središnjih tema bila je i ona koja se odnosi na izvješće o radu načelnice u istom razdoblju.

U proteklom razdoblju, Općina Lobor realizirala je značajne projekte, a kako je naglasila načelnica Ljubica Jembrih, u istom smjeru nastavljaju i dalje. Uz velika ulaganja u infrastrukturu i modernizaciju nerazvrstanih cesta, Općina znatna sredstva ulaže i u rad svojih udruga, stipendiranje učenika i studenata, sportsku infrastrukturu, otvoren je novi Kulturni centar s multimedijskim prostorom, a u prošloj godini realiziran je i jedan od najznačajnijih projekata – završena je izgradnja Dječjeg vrtića Ivančica, na što se osvrnula i načelnica Jembrih.

-U pet godina maksimalno smo iskoristili fondove Europske unije i prijavili smo se na sve natječaje na kojima smo zadovoljavali uvjeti. Zahvaljujući vanjskim izvorima sufinanciranja, na našem su području u proteklom razdoblju realizirani veliki i značajni projekti. Veliku pažnju pridajemo sportu i rekreaciji te razvoju sportske infrastrukture, pa je tako, nakon četiri igrališta koja su u tijeku realizacije, u planu u svakom mjesnom odboru izgraditi jedno dječje ili sportsko – kazala je Jembrih.

U nizu aktivnosti načelnica Ljubica Jembrih posebno se dotaknula mjera prema građanima slabijeg imovinskog i zdravstvenog stanja za koje su osigurane potpore. Potpore su osigurane i za novorođene, a posebno veseli podatak da je u prvih šest mjeseci na području općine rođeno čak 12 beba.

-Radi se o brojci koja je veća nego inače. Roditelji su dobili novčanu pomoć, a bebe na poklon zlatni privjesak – kazala je Jembrih koja se u izvješću osvrnula i na prošlogodišnje otvorenje vrtića koji u potpunosti ima popunjene kapacitete, dok se za četvero mališana sufinancira smještaj u vrtićima van općine.

-Također, sufinancirali smo troškove prijevoza srednjoškolaca s područja Općine. Nastavljena je isplata 10 učeničkih i 22 studentske stipendije. Sufinancirani su učenički domovi za 9-ero djece u iznosu od 250 kuna – dodala je Jembrih.
Što se tiče komunalne infrastrukture održavane su ceste, uređivani su prostori uz prometnice koje su u nadležnosti općine, uređuje se groblje, održavana je javna rasvjeta. Osim toga Općina je i dalje nastavila s prijavama projekata na natječaje, a sredstva s nacionalne razine stižu i ove godine.

-Prijavljen je projekt sanacije nerazvrstanih cesta i iz resornog ministarstva odobreno je 100 tisuća kuna. Isti projekt dobio je i sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije odnosno sufinanciranje je odobreno u iznosu od 400 tisuća kuna. Završena je Ulica F. Kiša te još nekolicina njih dok se očekuje završetak uređenja Ulice Augusta Šenoe – najavila je Jembrih.

Od ostalih aktivnosti i osiguranih sredstava treba istaknuti da je Ministarstvo kulture i medija odobrilo iznos od 100 tisuća kuna za uređenje pozornice u Društvenom domu u Loboru. Tu su i sredstva s nacionalne razine u iznosu od 170 tisuća kuna za dječje igralište u Vojnovcu. Također, Vojnovec bi trebao dobiti i tenisko igralište budući da je Lag „Zeleni bregi” odobrio sredstva veća od 200 tisuća kuna.

Jembrih je u sklopu izvješća naglasila i organizaciju već tradicionalnih kulturno-zabavnih manifestacija, ali i organizaciju novih koje su jako dobro prihvaćene. Istaknula je kako je upravo zbog velikog broja održanih kulturnih manifestacija Općina Lobor u samom vrhu Krapinsko-zagorske županije. Spomenula je i postavljanje biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

-Sve ovo je rezultat zajedničkog i napornog rada svih nas, u interesu i na dobrobit naših mještana – rekla je Jembrih te dodala da je pred svima izazov kreiranja novog proračuna te da treba odlučiti koji su prioriteti.

-Svi zajedno trebamo prevladati ovu krizu, ali moramo pripremiti projekte i dokumentaciju te spremno dočekati novu omotnicu, odnosno u Općinu Lobor privući što više europskih sredstava – završila je načelnica Jembrih.

Da Općina Lobor veliku pažnju pridaje obrazovanju potvrđeno je još i donošenjem pravilnika o dodjeli stipendija učenicima i studentima kojim je utvrđeno kako pravo na stipendije imaju nadareni učenici i studenti te oni koji se školuju za deficitarna zanimanja, a stipendije će se dodjeljivati i na temelju socijalnog kriterija.

-Lobor je odličan primjer kako mala općina može izdvajati značajna sredstva za razne mjere kojima doprinosi kvaliteti života svojih stanovnika i njihovom obrazovanju od najmanjih nogu. S naknadama za novorođenčad, sufinanciranjem dječjeg vrtića, udžbenika i dodatnog školskog materijala za osnovnoškolce, financiranjem prijevoza, sufinanciranjem učeničkih domova za srednjoškolce te učeničkim i studentskim stipendijama i bespovratnim potporama za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji, na dobrom smo putu da se pozicioniramo kao jedno od poželjnijih mjesta za život – pojasnila je Jembrih.

Na sjednici su imenovani i članovi Etičkog odbora te Vijeća časti. Predsjednik Etičkog odbora je Stjepan Loparić, dok je za predsjednika Vijeća časti imenovan Darko Raškaj.

sjever.hr
24.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.