Now Reading:
Dijete mi ima vodene kozice! Što sada?
Full Article 3 minutes read

Dijete mi ima vodene kozice! Što sada?

Ako dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu te osip koji se pretvorio u vodene mjehure, moguće je da vaše dijete ima vodene kozice.

Riječ je o bolesti uzrokovanoj virusom čije širenje zaraze je jednostavno jer se bolest prenosi kapljičnim putem. Prvi znakovi zaraze su pojava osipa praćenog svrbežom, a moguća je i povišena tjelesna temperatura.

Inkubacija kod vodenih kozica može trajati do čak dvadesetak dana od zaraze pa do izbijanja prvih simptoma ali ipak u većini slučajeva je taj period kraći i uglavnom je traje sedam do deset dana. Kod djece vrtićke dobi potrebno je dijete ostaviti kod kuće sve do potpunog prolaska svih simptoma. Od javljanja simptoma dijete bi trebalo mirovati barem tjedan do deset dana, piše Mamin kutak.

Prilikom sumnje na vodene kozice, prvo telefonski obavijestite liječnika kako bi vas mogao odvojiti od ostale djece već pri samom pregledu i tako spriječiti zarazu. Kod roditelja koji su već uz prvo dijete preboljeli vodene kozice možda neće biti potreban ni odlazak liječniku, već je dovoljno da ga obavijestite o zarazi.

S obzirom da su vodene kozice virusno oboljenje možete liječiti samo simptome. Kod povišene tjelesne temperature savjetuju se lijekovi za snižavanje temperature i mirovanje, a plikove, odnosno krastice je potrebno tretirati gelovima ili kremama namijenjenima upravo vodenim kozicama.

Gelovi i kreme će potaknuti brže sušenje i prolazak bolesti, pa je važno spriječiti trganje krastica. Uzmite u obzir da trganje krastica može dovesti do infekcije ranica, ali i ostaviti trajne ožiljke, otkriva Mamin kutak.

Kod povišene tjelesne temperature savjetuje se obratiti pažnju na dovoljan unos tekućine, a u slučaju gubitka apetita ponudite djetetu tekuću hranu, jer mu je unos hrane vjerojatno bolan zbog pojave kozica i unutar usne šupljine.

sjever.hr 24.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.