Now Reading:
U Zagrebu niknule nove „klamerice” – na koje bi ih još lokacije Grad trebao postaviti?
Full Article 2 minutes read

U Zagrebu niknule nove „klamerice” – na koje bi ih još lokacije Grad trebao postaviti?

Na inicijativu radne skupine gradonačelnika Tomislava Tomaševića za razvoj biciklističkog prometa, Zrinjevac je izradio prototipove novih modularnih stalaka za parkiranje bicikala u veličinama od dva do pet pojedinačnih stalaka, popularno zvanih “klamerice” koje su u sklopu Europskog tjedna mobilnosti postavljene u zagrebačkoj Masarykovoj ulici.

Prednost novih modularnih stalaka u odnosu na klasične stalke koji se pojedinačno betoniraju u podlogu je daleko povoljnija ugradnja, očekivana veća dugotrajnost, ali i mogućnost premještanja stalaka u slučaju potrebe.

Primjerice, ako zbog građevinskih radova ili nekih javnih događanja bude potrebno osloboditi prostor na koji su postavljeni stalci, to se sada može bez potrebe za rezanjem ubetoniranih stalaka i zatim novim betoniranjem prilikom ponovnog postavljanja, čime se do sada stvarao višestruki trošak za gradski proračun. Novi modularni stalci s ugradnjom koštaju oko 30% manje po stalku nego dosadašnji pojedinačni stalci s betoniranjem.

Svaki pojedini stalak tip “klamerica” predviđen je za dva bicikla, po jedan sa svake strane. Najveći modul od pet stalaka zauzima jednak prostor kao jedno klasično parkirno mjesto za automobile i omogućuje sigurno vezivanje čak deset bicikala.

Moduli stalaka izloženi u Masarykovoj nisu fiksirani za podlogu zbog privremenog karaktera manifestacije povodom Tjedna mobilnosti, ali inače je predviđeno da se učvrste vijčanom vezom koja odgovara podlozi kako se ne bi pomicali prilikom korištenja.

-Tjedan mobilnosti je prilika da prokomentirate nove prototipove prije nego Zrinjevac krene u masovnu proizvodnju. Stalke možete isprobati uživo do petka kada završava privremena pješačka zona u Masarykovoj, a ovi konkretni stalci se nakon toga premještaju na svoja trajna odredišta na području Dubrave – poručuju iz Grada te napominju da se, ako imate želje i prijedloge gdje postaviti ovakve stalke, obratite vijećnicima gradskih četvrti nadležnima za te lokacije.

www.sjever.hr / FB Grad Zagreb
23.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.