Now Reading:
RAPSODIJA BAROKA U VARAŽDINU JE POČELA! „Varaždinske barokne večeri podižu kulturu ne samo ovog grada, nego cijele naše države”
Full Article 4 minutes read

RAPSODIJA BAROKA U VARAŽDINU JE POČELA! „Varaždinske barokne večeri podižu kulturu ne samo ovog grada, nego cijele naše države”

U petak su svečano otvorene 52. Varaždinske barokne večeri, a već tradicionalno, svečanost je, uz nastup Irish Baroque Orchestra, održana u varaždinskoj katedrali.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi 30-ak koncerata u Varaždinu te 15 drugih gradova i mjesta u šest hrvatskih županija, a nastupit će više od 500 umjetnika. Ravnatelj festivala Davor Bobić ne krije zadovoljstvo što je zemlja partner VBV-a ovoga puta Irska.

-Doznat ćemo ovih dana jako puno o irskoj glazbi i kulturi. Ugostit ćemo njihove perjanice i uzdanice glazbe baroka i interpretacije i ja mislim da će ovogodišnji festival biti stvarno poseban jer na ovo partnerstvo čekamo više godina, skoro pa pet – rekao je Bobić, zahvalivši Veleposlanstvu Republike Irske u Hrvatskoj i svima koji su poduprli festival.
-Mislim da je ova vrsta kulture nema cijenu i nema granica i mislim da ovo povezivanje ljudi u smislu glazbenika, glazbenih djela stvarno ima veliku budućnost. Mislim da ovim festivalom držimo dignitet vrlo visoke kulture našeg grada koji je uvijek pripadao civilizacijskom miljeu Europe i na neki način šaljemo veliku poruku u svijet u današnjim vremenima – kazao je Bobić uoči svečanog otvorenja.

Goste i uzvanike pozdravio je gradonačelnik Neven Bosilj.
-Još je Platon rekao: „Što bolja glazba, to bolja država”. Mi Varaždinci se toga držimo. Varaždinske barokne večeri podižu kulturu ne samo ovog grada nego i cijele naše države. Proširili smo se na cijeli gradski sliv, na šest županija i ove godine slobodno možemo reći, imamo sigurno nakon ove dvije skromnije pandemijske godine, imamo pravi vatromet programa i svi ljubitelji ozbiljne barokne glazbe će doći na svoje – rekao je Bosilj.

Naglasio je kako su VBV najdugovječniji i najznačajniji festival rane glazbe u Europi koji se održava na ponos gradu Varaždinu i svim njegovim stanovnicima.
-Posebno me veseli što je ovogodišnja zemlja partner Irska. Puno toga veže naše zemlje, a ova suradnja je dokaz kako je glazba univerzalni, svima razumljiv jezik i zasigurno najbolji i najlakši način komunikacije među ljudima i narodima – istaknuo je gradonačelnik.

I Nj. E. Ruaidhri Mark Dowling, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Irske, zadovoljan je partnerstvom.
-Bilo je sjajno raditi na ovom festivalu. Moram reći da su prekrasni partneri. Odlično je vidjeti kako se grade kulturalne veze između dviju država nakon perioda covida, kada takve stvari nisu bile moguće, stoga je odlično imati ovakvu priliku – rekao je Dowling.

Okupljenima se obratio i Zdravko Zima, izaslanik Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, stalnog pokrovitelja VBV-a.
-Posebno me veseli što svake godine početkom jeseni ljubitelji barokne glazbe dolaze u Varaždin, na ovaj jedinstveni festival. Moji prethodnici već su rekli mnogo toga o Varaždinu i ovom festivalu i mislim da je najbolje da vrijeme koje je pred nama prepustimo onima zbog kojih smo se ovdje našli, a to su umjetnici i to je muzika. Neka govori muzika – kazao je Zima te festival proglasio otvorenim.

Izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, VBV je nazvala velikim i važnim nacionalnim festivalom.
-Ovaj koncept odabira zemlje partnera se pokazao kao sretna okolnost koja pomaže da se zapravo stavi u fokus izvođače i kompozitore iz odabrane države. To je produkcijski i organizacijski, ali i u smislu vidljivosti, veliki doprinos festivalu. Veselim se da je ove godine Irska zemlja partner, zemlja bogate glazbene tradicije. Oni u velikoj mjeri participiraju i u financiranju troškova svojih umjetnika i prema svemu onome što je prezentirao gospodin Bobić kao umjetnički ravnatelj, čeka nas zanimljivo i uzbudljivo izdanje Varaždinskih baroknih večeri – rekla je ministrica.

Koncertni program nastavlja se u subotu, a vrijedi podsjetiti da će se uz glazbeni, u 17 dana festivala održavati i bogat popratni program pod nazivom Total Baroque koji uz izložbe, radionice i plesne nastupe, donosi i Irish Corner na Kapucinskom trgu u Varaždinu.

foto: Foto agencija Sjever
a.kučić/sjever.hr
23.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.