Now Reading:
PROPALI EKSPERIMENT: Srednjoškolci u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji odsad više neće moći upisivati ove smjerove
Full Article 2 minutes read

PROPALI EKSPERIMENT: Srednjoškolci u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji odsad više neće moći upisivati ove smjerove

Niti deset godina nakon uvođenja, propao je eksperimentalni projekt strukovnih gimnazija. Zadnja generacija maturirala je ove godine, pa je 14 škola u osam županija ukinulo ove programe, piše Srednja.hr.

Dosad su postojale tehnička, ekonomska, turistička, zdravstvena te gimnazija održivog razvoja, a nakon što je 2019. najavljeno da se učenici više neće upisivati u te smjerove, sada je došao i kraj strukovnih gimnazija.

Riječ je o eksperimentalnom projektu povezivanja strukovnih i gimnazijskih programa. S upisivanjem prve generacije krenulo se školske godine 2012./2013, a kako su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrdili za Srednju.hr 14 srednjih škola u ukupno osam županija od ove godine ukida takve smjerove.

– Kako bi se donijela odluka o implementaciji eksperimentalnih programa kao redovitih u sustav obrazovanja, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja proveo je 2018. godine istraživanje i vanjsko vrednovanje eksperimentalne provedbe programa strukovnih gimnazija o čemu je sastavio izvješće. Nakon provedene sveobuhvatne evaluacije, Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala dostavilo je u veljači 2018. godine mišljenje o opravdanosti uvođenja strukovnih gimnazija u redoviti sustav obrazovanja u kojem je navedeno kako programi strukovnih gimnazija nemaju opravdanost za uvođenje u redoviti sustav srednjoškolskog obrazovanja jer im svrha i koncept nisu jasno definirani te ne prepoznaju njihov doprinos hrvatskom obrazovnom sustavu, posebice u kontekstu strukovnog obrazovanja – stoji u njihovom odgovoru.

Iz Ministarstva su za Srednju.hr otkrili kojih je to 14 škola u osam županija, a među njima su i četiri škole u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Pogledajte cijeli popis.

Varaždinska županija
Gospodarska škola Varaždin
Elektrostrojarska škola, Varaždin

Zadarska
Medicinska škola Ante Kuzmanića, Zadar

Osječko-baranjska
Medicinska škola Osijek

Vukovarsko-srijemska
Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci
Srednja strukovna škola Vinkovci

Splitsko-dalmatinska
Ekonomsko-birotehnička škola, Split
Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Split

Dubrovačko-neretvanska
Ekonomska i trgovačka škola, Dubrovnik
Turistička i ugostiteljska škola, Dubrovnik

Međimurska
Tehnička škola Čakovec
Ekonomska i trgovačka škola, Čakovec

Grad Zagreb
Tehnička škola Zagreb
Hotelijersko-turistička škola u Zagrebu

www.sjever.hr / srednja.hr
23.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.