Now Reading:
Po 4. puta u Zagorju otvoren Znanstveni piknik – Kolar: Pozicionirali smo se kao županija koja promovira znanost. To je snažna poruka kuda Zagorje ide!
Full Article 4 minutes read

Po 4. puta u Zagorju otvoren Znanstveni piknik – Kolar: Pozicionirali smo se kao županija koja promovira znanost. To je snažna poruka kuda Zagorje ide!

Po četvrti puta, Krapinsko-zagorska županija domaćin je Znanstvenom pikniku koji je otvoren u petak u perivoju Muzeja seljačkih buna u Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici. Ovogodišnji Znanstveni piknik održava se 11. godinu zaredom, od toga četvrti puta u Zagorju, a organizatori poručuju kako će ovdje i ostati. Jedan od glavnih razloga tome je projekt na kojem Krapinsko-zagorska županija intenzivno radi – uspostava centralnog mjesta za popularizaciju znanosti, Znanstveni edukativno-zabavno centar ZEZ koji će niknuti u Dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar naglasio je kako je Dvorac Oršić okupio tisuće učenika, znanstvenika, znanstvenih institucija, ustanova i pojedinaca koji će sudjelovati u 11. Znanstvenom pikniku.

-Još jednom se pokazalo da ovakvi Znanstveni piknici nemaju alternativu, da nama Znanstveni edukativno-zabavni centar u Stubičkom Golubovcu treba i zbog Krapinsko-zagorske županije i zbog Republike Hrvatske. Ovdje su prisutna ministarstva obrazovanja, kulture, turizma, Institut Ruđer Bošković i Carnet, izaslanik predsjednika Republike i nadam se da su nam poslali poruku da podržavaju naš projekt, da Hrvatska nema takav projekt ni takvu ustanovu koja je praktički jedina u Europskoj uniji i da će dati svi svoj maksimum, da imaju istu volju i želju kao i mi da realizirao taj projekt – rekao je Kolar.

Napomenuo je kako bez znanosti i novih tehnologija nema razvoja gospodarstva, kao ni povećanja proizvodnje ni kvalitetnog proizvoda. Dokaz da zagorski gospodarstvenici to rade uspješno je veliki izvoz.

-To je ono što Zagorje treba i što Zagorje radi. Ono što je bitno je da mi kao jedna manja županija bez velikog sjedišta, bez sveučilišta u svojoj županiji, na neki smo se način pozicionirali kao županija koja promovira znanost i okuplja oko sebe. To je snažna poruka kuda ide Krapinsko-zagorska županija – zaključio je Kolar.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić istaknuo je zadovoljstvo što se Znanstveni piknik po drugi puta održava u njihovoj općini, a raduje ga i što će mu biti domaćini i naredne dvije godine.

-Mi uvijek na određen način pratimo znanost i kao što je poznato, ne samo Gornja Stubica, nego više-manje sve općine u Hrvatskom zagorju prate svoje studente, na određeni ih način sufinanciramo, potičemo ih i olakšavamo njihovo školovanje te dajemo priliku da svi imaju iste šanse i mogu se školovati neovisno o socijalnom statusu – rekao je Krizmanić.

Renata Brkić iz Udruge profesor Baltazar koja je jedna od organizatora ove manifestacije kazala je kako je Znanstveni piknik najveći i najdugovječniji projekt njihove udruge.

-Jedan od važnijih razloga održavanja Znanstvenog piknika je osvješćivanje šire javnosti i donositelja odluka da Hrvatska treba jedno centralno mjesto za popularizaciju znanosti, a to će biti Znanstveni edukativno-zabavni centar ZEZ u Dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici – rekla je Brkić te dodala je prvi dan Znanstvenog piknika tri puta više posjećen nego prošle godine.

S obzirom da je danas organizirano stiglo 2000 učenika iz cijele Hrvatske, u ova dva dana organizatori očekuju preko 5000 posjetitelja.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu Julije Domac poručio je kako Znanstveni piknik spaja dvije najvažnije stvari – znanost i najmlađe koje su možda u Hrvatskoj i zanemarene.

-Približiti djecu znanosti i uključiti ih u taj sustav najbolje je što možemo učiniti za njihovo obrazovanje i za budućnost cijele Hrvatske Ovdje su djeca iz svih područja, ne samo iz jedne županije, cijeli niz izlagača, vrlo je interaktivno, teme koje su djeci prilagođene, a opet teme iz područja znanosti koje će ih vjerojatno ohrabriti da promišljaju drugačije ono što uče u školi. Ključno je da im približimo način razmišljanja koji otvara mogućnost za kritiku, za kritičko razmišljanje koje onda može rješavati i probleme u energetici – rekao je Domac.

Uz redovni program koji obuhvaća brojne edukacije, radionice i pokuse, sudionici Znanstvenog piknika u petak su imali priliku sudjelovati u dva pub kviza Tehničke škole Ruđer Bošković Vinkovci, dok će u subotu, uz pub kvizove biti organiziran program učenika Osnovne škole Vladimir Nazor iz Budinščine pod nazivom Svemirski putnik iz Hrašćine (meteorit).

tklopotan / www.sjever.hr
23.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.