Now Reading:
Održana zagorska premijera filma “Nosila je rubac črleni” – “Prikazali smo ljepšu stranu Zagorja na optimističan i veseo način”
Full Article 3 minutes read

Održana zagorska premijera filma “Nosila je rubac črleni” – “Prikazali smo ljepšu stranu Zagorja na optimističan i veseo način”

U Krapinskim je Toplicama održana premijera prvog dugometražnog filma na kajkavskom, nakon pola stoljeća naziva “Nosila je rubac črleni”.

Riječ je o komediji redatelja Gorana Dukića i scenaristice Sandre Antolić, a koja je snimljena većim dijelom u Hrvatskom zagorju. Zagorska premijera okupila je velik broj gledatelja, među kojima je bila i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

– Filmske kritike su ovom filmu jako naklonjene, a u Puli dobio i nagradu publike. Kažu da je to najveseliji i najneobičniji domaći dugometražni film u proteklih 10 godina, a ono što nas posebno veseli je da je unatrag 50 godina to prvi film na kajkavskom jeziku i stoga se veselimo današnjoj predstavi, kinoprojekciji, druženju s glumcima i glumicama i nadamo se da će ovo stvarno biti jedna lijepa večer, ne samo večeras, već i na svim kinoprojekcijama u Zagorju – poručila je, prije projekcije, zamjenica župana Petek.

Radnja filma “Nosila je rubac črleni” smještena je u pitomo Hrvatsko zagorje ’90-ih, u glavnim ulogama su Nataša Dorčić i Tesa Litvan, a glume i brojni drugi poznati domaći glumci: Areta Ćurković, Dora Polić, Sunčana Zelenika, Jadranka Đokić, Pjer Meničanin, Ljubo Zečević, Krešimir Mikić, Ljubomir i Jan Kerekeš. Film je ljetos osvojio nagradu publike za najbolji film na Pulskom filmskom festivalu.

Projekciju filma u Krapinskim Toplicama pratila je i filmska ekipa pa tako i režiser Goran Dukić, koji je istaknuo kako ga nije iznenadio velik interes za film koji je i sniman u Zagorju.

– Dugo smo radili audicije i birali glumce. Jako sam zadovoljan s tim kako je ispalo i mislim da su i Nataša i Tesa napravile fantastičan posao, a i prasica Beba je odlična – kazao je režiser Dukić.

Dodao je i kako mu nije trebalo dugo da se na neki način unese u mentalitet Zagorja, pošto je rođen i odrastao u Zagrebu te je često dolazio i u Zagorje.

– Zagorje je prekrasno, film je optimističan i veseo, a Zagorje je prikazano na drugačiji način, na veseli, šareni i zeleni. Smatram da je stvarno prikazana jedna ljepša strana Zagorja – izjavio je Dukić.

Na premijeri filma bila je i načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković koja je izrazila zadovoljstvo što je nakon 50 godina snimljen film na kajkavskom narječju i što je njegova premijera upravo u kinu u Krapinskim Toplicama.

Prikazivanje u Zagorju nastavlja već u subotu novom projekcijom u Krapinskim Toplica te projekcijom u Kinu Krapina, gdje će film biti prikazan i 1. listopada. Nedjeljna projekcija u Zaboku je već rasprodana pa će se dodatna održati 28. rujna.

www.sjever.hr
23.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.