Now Reading:
Mladi odabrali projekte mladih: Dodijeljeni ugovori vrijedni 100 000 kuna za šest inovativnih projekata koji će uskoro zaživjeti u Varaždinu!
Full Article 3 minutes read

Mladi odabrali projekte mladih: Dodijeljeni ugovori vrijedni 100 000 kuna za šest inovativnih projekata koji će uskoro zaživjeti u Varaždinu!

Nakon provedenih izbora projektnih prijedloga za participativni proračun za mlade za 2022. godinu, predlagateljima je za šest projekta s najviše glasova osigurano 100 000 kuna iz gradskog proračuna za njihovu provedbu.

Sredstva su raspodijeljena za sljedeće projekte i njihove predlagatelje: Udruga mladih V.U.K. za restauraciju kioska K67 u P4, Timu Hrvaćaninu za Varaždinski community radio, Filipu Kušteru za radionicu filmske kritike, Prvoj gimnaziji Varaždin za projekt PGV ljubitelji prirode, Medicinskoj školi za projekt prevencije negativnog utjecaja socijalnih mreža na sliku sliku tijela, te za projekt Pokreni se i upotpuni život Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković istaknuo je kako je Grad Varaždin prvi od većih gradova u Hrvatskoj pokrenuo novi program participativnog proračuna za mlade i djecu izdvojivši 100 000 kuna proračunskih sredstava za tako nešto.

-Ovog smo puta imali priliku čestitati najboljima koji su se prijavili za participativni proračun, najboljim projektima koje su predložili upravo mladi, a za koje su i sami mladi u dobi od 15 do 30 godina i glasali i tako odlučili koji će projekti biti izabrani da se odrade u ovoj i sljedećoj godini. To je i način da mladi pokažu doprinos svom gradu kroz projekte i promjene koje oni žele napraviti – rekao je Marković dodavši kako će se s ovim nastaviti i sljedeće godine, a ukoliko bude potrebno iz proračuna će se izdvojiti nešto više sredstava. Uz čestitke odabranim prijaviteljima istaknuo je zadovoljstvo što je ovako nešto, zahvaljujući inicijativi Odbora za mlade zaživjelo u gradu Varaždinu.

Marković napominje kako je i u planu izrada Programa za mlade čime gradska uprava pokazuje sustavnu brigu za mlade koje dosad nije bilo.

-Želimo da se naši mladi osjećaju kao bitan čimbenik u razvoju grada u budućnosti i to konkretnim mjerama i pokazujemo – zaključio je.

Dorotea Strelec, gradska vijećnica i članica Odbora za mlade kazala je kako su mladi svojim projektima pokazali da su im ovakve stvari jako bitne i da žele sudjelovati svojim idejama i svojim glasanjem da se projekti mogu realizirati.

– Nadam se da će sljedeće godine biti još više prijava, da će biti jednake kvalitete i da će inspirirati mlade da dođu s novim prijedlozima i da će izlaznost biti još veća. To je jedna dobra pozitivna priča i trebamo ići dalje u tom smjeru – rekla je Strelec.

Lea Labaš, predsjednica Udruge mladih V.U.K koja se ove godine prijavila na natječaj za restauraciju kioska u P4.

-Taj kiosk je prva stvar koju vidimo kad uđemo u dvorište P4 koji služi kao info i DJ pult. Svi koji su došli u naše dvorište su mogli biti uključeni u programe koje imamo i dobiti informacije o tome što se dešava i pitati za sve vezano za naše programe. Svi su zavoljeli taj kiosk i jako nam je drago da ga možemo restaurirati da bude u novom ruhu – rekla je Lea.

Jedan od nagrađenih je Dino Mlakar Krasulja, učenik Graditeljsko-prirodoslovne i rudarske škole Varaždin koji je predstavio projekt “Pokreni se i upotpuni život”, a cilj ovog projekta je da se mladi što više pokrenu u prirodu istraživati biljne i životinjske svjetove.

abrkic/sjever.hr
23.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.