Now Reading:
Jesen nam je i službeno stigla – Evo što nam donose prvi jesenski dani
Full Article 2 minutes read

Jesen nam je i službeno stigla – Evo što nam donose prvi jesenski dani

Nakon što temperature već odavno ne nalikuju na ljetne, a hladnija jutra i kišni dani već su naveliko označili početak jeseni, danas je i službeno njen prvi dan.

Prvi dan jeseni označava se jesenskim ekvinocijem koji je ove godine počeo na današnji dan u 3:04 sati te će trajati sve do 21. prosinca u 22:48 sati, piše Zvjezdarnica Zagreb.

Naime, rujanski ekvinocij (ili sjeverni ekvinocij), trenutak je kada Sunce prividno prelazi nebeski ekvator dolazeći sa sjevera. Zbog razlika među kalendarskom i tropskom godinom rujanski se ekvinocij može zbiti u svako doba između 22. i 24. dana mjeseca rujna. Pri ekvinociju Sunce izlazi točno na istoku i zalazi točno na zapadu. Na sjevernoj hemisferi rujanski ekvinocij poznat je kao jesenski ekvinocij, dok je na južnoj hemisferi poznat je kao proljetni ekvinocij.

Prema najavama meteorologa Zorana Vakule za HRT, kao i posljednji ljetni – i prvi dani kalendarske jeseni obilovat će mnogobrojnim meteorološkim obilježjima. Počet će stabilno, sunčano, osobito na Jadranu i vedro, ali na kopnu tek nakon jutarnje mjestimične kratkotrajne magle te svježine, pri tlu čak ponegdje i slabog mraza.

Od subote će se nastaviti oblačnije i kišovitije, ali uz južinu i toplije, ne samo tijekom vikenda, nego i u prvom dijelu novoga tjedna. Pritom će vjerojatno najkišovitije biti na Jadranu i područjima uz njega, uz česte i obilne pljuskove s grmljavinom, a probleme će stvarati i većinom jako jugo, u ponedjeljak i utorak moguće prolazno i oštro, ponegdje i lebić.

www.sjever.hr / www.hrt.hr

23.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.