Now Reading:
BAROK, GLAZBA I CVIJEĆE: Maštovite cvjetne instalacije po 27. put zavladale varaždinskim Korzom
Full Article 3 minutes read

BAROK, GLAZBA I CVIJEĆE: Maštovite cvjetne instalacije po 27. put zavladale varaždinskim Korzom

Već 27. godinu za redom Udruga vrtlara Varaždinske županije pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Grada Varaždina kao popratni program festivala Varaždinske barokne večeri uspješno organizira međunarodnu izložbu cvijeća. Svi posjetitelji imaju priliku osim u baroknoj glazbi uživati i u cvjetnim dekoracijama koje zahvaljujući vrijednim rukama domaćih i stranih vrtlara daju poseban šarm ulicama i trgovima u samom centru grada.

Zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri ove godine je Irska, pa tako su i izlagači i mladi cvjećari u sklopu 27. Međunarodne izložbe cvijeća pod nazivom „barok, glazba, cvijeće” u svoje cvjetne instalacije uvrstili njezine prepoznatljive elemente i karakteristike.

Izložbu su otvorile zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Grada Varaždina Vesna Haluga te predsjednica Udruge vrtlara Varaždinske županije Dora Bosak.

Zamjenica Zagorec pohvalila je rad Udruge vrtlara Varaždinske županije te proglasila 27. Međunarodnu izložbu cvijeća otvorenom.

– Drago mi je da otvaramo 27. Međunarodnu izložbu cvijeća, jednu od manifestacija koja upotpunjuje Varaždinske barokne večeri. Zahvaljujem članovima Udruge vrtlara Varaždinske županije na iznimnom trudu i zalaganju te vjerujem da će svi posjetitelji uživati u ovim prekrasnim i maštovitim instalacijama kojima se povezuju glazba, barokne dekoracije i zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, Irska – rekla je Zagorec.

Domaći i strani cvjećari iz Slovenije i Nizozemske ovoga puta naglasili su cvjetnim instalacijama prednosti i specifičnosti prostora, a posebno portala županijskih i gradskih građevina kao što su Županijska palača i Gradska Vijećnica te na taj način omogućili svim prolaznicima da uživaju u ovom mirisno-vizualnom doživljaju.

-Kao najstariji potprogram Varaždinskih baroknih večeri Međunarodna izložba cvijeća postala je zaštitni znak naše Udruge. Već treću godinu za redom cvjetne instalacije uljepšavaju trg Trga kralja Tomislava i Franjevačkog trga. Smatram da smo postigli dobru interakciju s građanima i uspjeli približiti umjetnost slaganja cvijeća i biljaka, ne samo zaljubljenicima u prirodu već i svakom šetaču i turistu koji posjeti grad baroka – istaknula je predsjednica Udruge Bosak.

Izložba će se moći razgledati do 25. rujna 2022. godine.

U suradnji s Agronomskim fakultetom, Gradskom knjižnicom i čitaonicom „Metel Ožegović” i Parkovima d.o.o. kao rezultat projekta „Barok u hortikulturi grada Varaždina” osmišljena je i barokna gredica u Šetalištu Vatroslava Jagića koja će biti posađena idućeg utorak. U njenom osmišljavanju i realizaciji sudjeluju studenti krajobrazne arhitekture, dok su u samu izradu uključeni i djelatnici Parkova te učenici Regionalnog centra kompetentnosti „ Arboretum Opeka”.

www.sjever.hr
23.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.