Now Reading:
3. simpozij palijativne skrbi u Novom Marofu – Zbog starenja stanovništva palijativa ima sve važniju ulogu
Full Article 4 minutes read

3. simpozij palijativne skrbi u Novom Marofu – Zbog starenja stanovništva palijativa ima sve važniju ulogu

U organizaciji Opće bolnice Varaždin i Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof te suorganizaciju Sveučilišta Sjever u petak je u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu održan 3. simpozij palijativne skrbi. Skup je predstavio 10 godina iskustva te ustanove u palijativnoj skrbi.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak objasnio je kako je velik broj sudionika prisutnih na simpoziju zapravo pokazatelj važnosti Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof u sastavu Opće bolnice Varaždin te naglasio da je problem palijativnih i gerontoloških pacijenata izuzetno velik i kompleksan.

– Jedan smo od najstarijih naroda i kvaliteta života i skrbi za osobe starije životne dobi izuzetno je važna. Zahvaljujem se svim djelatnicima na svemu što svakodnevno daju kroz svoju skrb za palijativnog pacijenta, a o tome koliko kvalitetno to rade govore sve pohvale pacijenata i obitelji koji vide njihovu svakodnevnu žrtvu, rad i trud u skrbi za te pacijente – izjavio je ravnatelj OBV Poljak dodajući da o kvaliteti rada ustanove u cjelini govore i tri vrijedna certifikata, koja su jučer dodijeljena Općoj bolnici Varaždin.

Valerija Horvat – Marelja, v.d. pročelnice Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu istaknula je kako su ovim simpozijem htjeli obilježiti deset godina Službe za palijativno liječenje u Novom Marofu.

– Radi se o odjelu na kojem imamo 89 kreveta za palijativne bolesnike, a koji je izgrađen sredstvima Europske unije, tako da sada imamo cijelu bolnicu i za kronične bolesti i za produženo liječenje u jednoj cjelini – kazala je Horvat-Marelja podsjećajući da je napravljena i energetska obnova cijele bolnice kao i povezivanje svih odjela što uvelike olakšava rad.

-S druge strane, ono što je aktualno i što nas najviše muči, su nedostaci medicinskih sestara i liječnika. Prema podacima popisa stanovništva vidimo da je udio starijeg stanovništva, od 65 godina nadalje, u trendu rasta i da će potrebe za njihovim zbrinjavanjem i liječenjem biti sve veće i veće – poručila je Horvat-Marelja dodajući da je to osnovna problematika na koju se želi ukazati u daljnjem planiranju zdravstvene zaštite.

Na skupu je u ime Varaždinske županije, osnivača ustanove, bila zamjenica župana Silvija Zagorec koja je ponovo istaknula kako Varaždinska županija u fokusu ima zdravstvo odnosno da svaki pacijent ima pravo na kvalitetan zdravstveni pristup i kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

-U ovaj palijativni centar uloženo je 53 milijuna kuna, a i dalje ćemo nastaviti ulaganje u objekte koji su oštećeni prilikom potresa – dodala je zamjenica Zagorec i nastavila:

-Jedno je graditi infrastrukturu i postići standard, ali ljudi su najbitniji – liječnici, sestre, medicinsko osoblje i nemedicinsko osoblje. Za pristup pacijentima u palijativnom centru, a radi se o najteže oboljelim, treba imati srce, volju i empatiju – kazala je zamjenica.

Nakon nje, gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač kazao je kako je nekada bolnica u Novom Marofu bila često puta isticana u javnosti uglavnom u negativnom kontekstu.

-Moramo reći kako se to promijenilo, a mijenja se i dalje. Upravo radom i zalaganjem zaposlenika, ali i značajnim ulaganjem Vlade Republike Hrvatske, Europskim fondovima, Varaždinske županije i Opće bolnice Varaždin, promijenile su se one materijalne okolnosti koje daju prvu sliku kada netko dođe u Novi Marof – zaključio je Jenkač.

“Zašto je važno planirati palijativnu skrb”, “Donošenje odluka o palijativnoj skrbi i holistički pristup”. “Fizioterapija u palijativnoj skrbi”, “Život sa multiplom sklerozom – sva lica bolesti” te “Pružanje palijativne skrbi tijekom pandemije” samo su neke od tema bogatog programa 3. simpozija palijativne skrbi.

www.sjever.hr
23.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.