Now Reading:
ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA!!! Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama – samo ove godine ubijeno ih je čak 12!
Full Article 2 minutes read

ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA!!! Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama – samo ove godine ubijeno ih je čak 12!

prosvjed nasilje

U spomen na tri žene koje su na zagrebačkom Općinskom sudu ubijene na današnji dan 1999., u Hrvatskoj se svake godine 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Podsjetimo, te 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio je svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola. Počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve, no prema riječima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, posljednjih se godina trendovi mijenjaju i bliske muške osobe sve češće postaju njihovi sinovi, a u manjem postotku sadašnji ili bivši intimni partneri.

Statistika je porazna – samo ove godine u Hrvatskoj je ubijeno čak 12 žena.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama. Stoga se ovih dana diljem zemlje, pa tako i u gradovima na sjeveru Hrvatske, organiziraju brojne akcije i tribine, kako bi se javnost upozorilo na ovaj veliki problem našeg (ali ne samo našeg) društva.

Kažimo svi jasno i glasno NE nasilju nad ženama i ne zaboravimo – nasilje uvijek i svugdje treba prijaviti!

a.kučić/sjever.hr
22.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.