Now Reading:
KOLAR: Pozivam Vladu da jasno kaže tko će plaćati plin. “Ono što smo dosada plaćali 15 sada košta 70 milijuna kuna”
Full Article 3 minutes read

KOLAR: Pozivam Vladu da jasno kaže tko će plaćati plin. “Ono što smo dosada plaćali 15 sada košta 70 milijuna kuna”

Sezona grijanja već nam je pred vratima, a vrtoglavi rast cijena energenata i dalje stvara probleme brojnim jedinicama regionalne samouprave. Upravo takva je situacija i u Krapinsko – zagorskoj županiji gdje je prema riječima župana Željka Kolara došlo do višestrukog povećanja cijena plina, što je dovelo do, kako je naglasio, nerazumne i neodržive situacije.

– Raspisali smo objedinjeni natječaj za plin, za sve zdravstvene i obrazovne ustanove, odnosno ustanove koje su u nadležnosti Krapinsko – zagorske županije i dobili smo ponudu na iznos od 78 milijuna kuna. Za razdoblje 2020.- 2022. smo potrošili plina u vrijednosti 15 milijuna kuna. Tu ponudu smo naravno odbili i o tome sam obavijestio premijera Plenkovića na sjednici Vlade sa županima u Slunju, a isto tako i ministra Filipovića. Poništavajući natječaj, konzultirali smo se između ostalog i sa svim distributerima koji djeluju na području Republike Hrvatske kako bi vidjeli na koji način da idemo s novim natječajem. Sugerirano nam je da idemo na kraći rok, na godinu dana i još smo mijenjali neke stvari unutar samog natječaja – objasnio je župan Kolar te se osvrnuo i na nedavnu odluku Vlade, a koja se odnosi na to da INA poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj za 10 posto, te da se sav plin koji INA proizvede proda HEP-u.

– Slijedom toga logički bi bilo, a to je bilo i u naglasku govora premijera, da se mora osigurati i struja i plin i to pod povoljnijim uvjetima za škole, bolnice, socijalne ustanove i vrtiće. Samim time logički bi bilo da se na naš natječaj javi HEP Opskrba. Mi smo ponovno dobili samo jednu ponudu, a koja je u visini od 70 milijuna kuna, ali za godinu dana. Ona je točno prilagođena onoj formuli koja je egzistirala od srpnja nadalje – izjavio je Kolar.

Kako je nadalje objasnio, Opća bolnica Zabok za istu potrošnju plina, što znači samo za kuhanje, u srpnju je platila 11 tisuća kuna plin, a u kolovozu 150 tisuća kuna. Po toj formuli kad se ne bi primjenjivala odluka Vlade, Županija bi platila plin za listopad 2.250.000 kuna.

– Smatram da nema bolnice u Hrvatskoj odnosno da nema te institucije koja može platiti taj iznos, a da nije u gubitku. A u gubitku su već sada jer sustav je već odavno potrošen. Ja kao župan mogu jedino poništiti natječaj i ponovno ga raspisati u nadi da će se konačno realizirati jer polako se već približavamo sezoni grijanja. Naime, već je danas na području Zagorja bio mraz te temperatura oko 2 do 3 stupnja, a za sutra je već najavljeno da će se temperatura kretati oko nule. Mi moramo početi grijati i bolnice i škole jer ni djeca ni pacijenti ne mogu boraviti u hladnom – zaključio je Kolar te pozvao nadležno ministarstvo da jasno i javno, s jasnim uputama osnivačima zdravstvenih i obrazovnih ustanova, objasni na koji način će se osigurati plin.

www.sjever.hr
22.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.