Now Reading:
Umirovljenicima će na račun sjesti jednokratna pomoć – Evo tko će je sve dobiti i u kojem iznosu
Full Article 2 minutes read

Umirovljenicima će na račun sjesti jednokratna pomoć – Evo tko će je sve dobiti i u kojem iznosu

Odlukom Vlade Republike Hrvatske o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena, navodi se, od 8. rujna 2022. propisani su uvjeti za isplatu jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji su zatečeni u isplati mirovine za mjesec ožujak 2022.

Jednokratno novčano primanje predviđeno je za korisnike mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u RH za kolovoz ne prelazi iznos od 4.360 kuna i nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja. Tu spadaju i korisnici mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u RH isplaćuje i mirovina iz inozemstva, ako im ukupno mirovinsko primanje ostvareno u RH i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.360 kuna. Također novčano primanje predviđeno je i za korisnike mirovine ostvarene u RH koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za kolovoz 2022. godine ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna.

Jednokratno novčano primanje isplatit će se ovisno o iznosu ukupnog mirovinskog primanja:

do 1.850,00 kuna isplatit će se jednokratno novčano primanje u iznosu od 1.200,00 kuna
od 1.850,01 do 2.350 kuna – 900 kuna
od 2.350,01do 3.350 kuna – 600 kuna te
od 3.350,01 do 4.360 kuna – 400 kuna.

Dokaz o iznosu mirovine za kolovoz 2022. korisnici mogu dostaviti putem online obrasca (dostupan na mrežnoj stranici HZMO-a), odnosno poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta uz Tislwnicu za dostavu podataka visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Korisnicima hrvatske mirovine primanje će se isplatiti najkasnije u listopadu 2022., a korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u prosincu 2022. godine.

www.sjever.hr
22.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.