Now Reading:
Kolar: Ako kamenolom po zakonu može biti unutar parka prirode onda ne vidim razloga da budemo protiv kamenoloma u Siljevcu
Full Article 5 minutes read

Kolar: Ako kamenolom po zakonu može biti unutar parka prirode onda ne vidim razloga da budemo protiv kamenoloma u Siljevcu

Nakon ljetne stanke na „aktualcu” Skupštine Krapinsko-zagorske županije bilo je zanimljivo i dinamično kao i uvijek.

Tako je Reformista Davor Kljak naglasio da svojim pitanjem želi otvoriti temu potencijalnog kamenoloma u Siljevcu. Kazao je kako ta tema dominira već neko vrijeme u javnom prostoru susjedne Varaždinske županije dok se u Krapinsko-zagorskoj županiji o tome uopće ne razgovara iako bi potencijalni kamenolom trebao biti na području KZŽ. Zapitao je župana u kojoj je fazi taj projekt i da li Zagorju treba još jedan kamenolom?

Na to je župan Željko Kolar u odgovoru naglasio da bi prije svega o takvim projektima, primjerice u ovom slučaju otvaranju kamenoloma, trebalo odlučivati domicilno stanovništvo. Nastavio je kako je Općinsko vijeće u Budinščini, gdje se nalazi Siljevec, jednoglasno donijelo odluku da se po prostornom planu može otvoriti kamenolom. Dodao je da KZŽ u Prostornom planu toga nema i da je, iako je svojevremeno stigao zahtjev da se pokrene izmjene plana, pojasnio je Kolar, to odbijeno.

Župan je nastavio kako je osobno obišao lokaciju te kako je uvjeren da ukoliko se kamenolom otvori, izvoz minerala ne može biti preko Ivanečke željeznice jer je to jednostavno nemoguće, zbog čega se i bune ljudi u Ivancu i Varaždinskoj županiji. Po njegovim riječima trebala bi se probiti nova cesta prema državnoj cesti u Belskom dolu. Odgovorio je Kljaku i da u KZŽ ne postoji šutnja o tom pitanju budući je i sam o tome već govorio u medijima.

Na kraju je župan poručio da ukoliko mora birati između budućeg parka prirode Ivanščica ili kamenoloma onda je on svakako za park prirode.

-No, ako je moguće po zakonu, i ako nadležne institucije kažu da kamenolom može biti na području parka prirode, onda ne vidim zašto bi mi bili protiv – zaključio je župan Kolar.

-Siguran sam da ključ da li će tamo biti kamenolom ili ne, drže dva nadležna ministarstva – poručio je Kolar.

Nezavisnog Viktora Šimunića zanimalo je koliko županija mjesečno izdvaja za računovodstveni program. Kolar je odgovorio da sa tvrtkom koja osigurava taj program postoje tri ugovora u ukupnom godišnjem iznosu od 336 tisuća kuna. Šimunić je poručio da se zalaže za jedinstveni računovodstveni sustav za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave na području cijele Hrvatske čime bi se ostvarile velike uštede.

Miljenko Šoštarić iz HDZ-a podsjetio je na odluku Vlade kojom će se podijeliti 54 milijuna kuna na šest županija koja su ovog ljeta bila zahvaćena elementarnim nepogodama među kojima je i Krapinsko-zagorska županija. Njega zanima kako će nastupiti Krapinsko-zagorska županija odnosno na koji iznos se može računati?

Župan je u odgovoru podsjetio na velike štete koje su uzrokovane elementarnim nepogodama ovo ljeto koje dosada iznose gotovo 50-ak milijuna kuna. Dodao je da se čeka ukupna prijava šteta, ali da treba reći ljudima da odšteta neće stići prije kraja godine, odnosno da se može očekivati u prosincu.

-Vlada je donijela odluku o 54 milijuna kuna za šest županija. Mi umjesto da dodamo određena naša sredstva koja bi bila relativno mala, radije ćemo te novce preusmjeriti za ruralne mjere u idućoj godini. To je puno bolje nego da sa mizernim sredstvima ulazimo u tu priču – završio je Kolar.

Na kraju je Zoran Gregurović (HDZ) zapitao što je sa projektom “Stubaki”. -Puno se o njemu razgovaralo, produljivali su se rokovi i potpisivali aneksi, no, ništa se nije dogodilo – zapitao je gradonačelnik Krapine. Kolar je odgovorio da se priprema projekt i da će se tvrtka Stubaki d.o.o. javiti na natječaj Ministarstva turizma.

-Privatni investitor Jako Andabaka se ne povlači iz projekta. Radi se na tome da se povuku sredstva koja se mogu povući preko natječaja Ministarstva turizma. Preostala sredstva osigurat će privatni partner. Nažalost, natječaj još nije otvoren, a očekujemo da će biti u listopadu – odgovorio je Kolar te ponovio da se ne odustaje od projekta.

Gregurović je na kraju izrazio nadu da taj projekt neće kočiti činjenica da je Jako Andabaka stavio hipoteku na zemljište radi jednog drugog projekta. Dodao je i da potpora koja se može ostvariti preko natječaja je samo kap u moru i da ako cijeli projekt ovisi o toj potpori onda je, zaključio je, njegova realizacija upitna.

skalajdzija/sjever.hr 22.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.