Now Reading:
ENERGETSKA KRIZA NAPRAVILA SVOJE: Grad Ivanec radi ušteda kreće u projekt „težak” 20 milijuna kuna
Full Article 3 minutes read

ENERGETSKA KRIZA NAPRAVILA SVOJE: Grad Ivanec radi ušteda kreće u projekt „težak” 20 milijuna kuna

Grad Ivanec kreće u realizaciju projekta modernizacije javne rasvjete na cijelom svom administrativnom području, po ESCO modelu. Projekt je težak oko 20 milijuna kuna, a njime je predviđena zamjena postojećih svih svjetiljki novim, energetski učinkovitim LED svjetiljkama.

Glavni cilj projekta jest modernizacija javne rasvjete, značajne uštede u potrošnji električne energije i održavanja te bitno manji izdaci za gradski proračun, što je itekako važno u aktualnoj energetskoj situaciji.

Konkretno, sada je na cijelom gradskom području instalirano oko 2.900 svjetiljki, od kojih je 300 LED-ica, a postavljene su na svakom drugom stupu. Po novom modelu predviđeno je postavljanje oko 5.000 svjetiljki, i to na svakom stupu, u svim naseljima.

Pošto je riječ o golemom projektu, čija vrijednost uvelike premašuje propisani EU prag, Grad Ivanec će ovu veliku javnu nabavu prvi put objaviti u Službenom listu Europske Unije. Poručeno je to s prezentacije projekta modernizacije javne rasvjete na području cijelog grada, koja je održana u Gradskoj vijećnici Ivanec.

Nazočili su joj gradonačelnik Milorad Batinić, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras, predstavnici gradskih upravnih odjela, Dario Kornet, predstavnik tvrtke projektanta Tesla d.o.o. Ivanec te Nenad Novak iz tvrtke CTING d.o.o. Lepoglava, koja izrađuje natječajnu dokumentaciju i stručni je konzultant za tehnički dio postupke javne nabave.

Naime, u cilju smanjenja troškova javne rasvjete, Grad je 2021. godine dao izraditi projektnu dokumentaciju za modernizaciju javne rasvjete. Zbog energetske krize i značajnog rasta cijena električne energije, Grad je krenuo i s izradom natječajne dokumentacije za realizaciju ovoga projekta.

-Razmatrano je više modela financiranja, pri čemu se za Grad, kao najpovoljniji, pokazuje ESCO model, u kome tvrtka pružatelj energetske usluge ugrađuje novu opremu i optimizira energetski sustav. Time se smanjuju i troškovi električne energije i troškovi održavanja, pri čemu odabrana tvrtka preuzima rizik i financira projekt, dok Grad u periodu od 10 godina plaća ESCO tvrtki energetsku uslugu. Primjenom ovog projekta ostvarit će se značajne uštede u potrošnji električne energije, a veći dio otplate financirao bi se iz ostvarenih ušteda – poručio je gradonačelnik Batinić.

Iako je Vlada sada zamrznula cijene električne energije, smatra se da je njeno poskupljenje nakon 1. travnja iduće godine neminovno zbog čega Grad, kako bi preduhitrio ogroman porast troškova javne rasvjete i izbjegao šokove zbog računa s kakvima se mnogi gradovi već suočavaju, te ostvario visoke novčane uštede za gradski proračun, odmah kreće u realizaciju ovoga projekta.

www.sjever.hr / ivanec.hr
22.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.