Now Reading:
Zagorje ima 24 nova mlada čuvara prirode – župan Kolar: Ovom jedinstvenom pričom šaljemo poruku “čuvajmo prirodu zbog samih sebe”!
Full Article 3 minutes read

Zagorje ima 24 nova mlada čuvara prirode – župan Kolar: Ovom jedinstvenom pričom šaljemo poruku “čuvajmo prirodu zbog samih sebe”!

Već 14. godinu zaredom učenici iz zagorskih osnovnih škola sudjelovali su u programu Ptiček kojeg organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o programu osposobljavanja mladih čuvara prirode kojima su u utorak u Zelenjaku dodijeljene i nagrade.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar pohvalio je ovaj program koji doprinosi zaštiti prirodnih vrijednosti. U njemu sudjeluju i sveučilišni profesori koji su, prema Kolarovim riječima, vrh struke u Hrvatskoj. Program je prije 15 godina pokrenut na inicijativu profesora Ivana Martinića koji ga vodi od samog početka.

-Više od 300 učenika iz svih osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije je prošlo ovu edukaciju i znanje koje su dobili prenašaju kolegicama i kolegama u svojim školama. Ovo je sjajna, jedinstvena priča, u Hrvatskoj nitko nema takav program. Suradnja s kolegama iz Republike Slovenije je intenzivna svih ovih godina, i oni su došli vidjeti na koji način to radimo mi u Zagorju i preuzeli su od nas dio tog programa – rekao je Kolar.

Kako je naglasio, ovim programom šalju poruku „čuvajmo prirodu zbog samih sebe i kako bismo budućim generacijama ostavili zeleno Zagorje”.

-I Europska komisija nas potiče na to jer u novoj financijskoj omotnici, financijskoj perspektivi nema ni jednog programa koji možete financirati ako u sebi nema digitalno i zeleno. To je jasna poruka štitimo svoj planet, svoj okoliš, štitimo okruženje u kojem živimo i radimo. Mi to radimo i kroz ovu priču mi to pričamo na najbolji mogući način – zaključio je Kolar.

Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije kazala je kako je ovo jedinstvena edukacija koju su mnogi probali provoditi, no nisu ustrajali.

-Srećom, Javna ustanova Zagorje zeleno ima dobar i vrijedan tim ljudi koji su spremni tu strukturu do zadnjeg detalja odraditi. Imamo prekrasan trenerski tim, profesore koji su izuzetno motivirani s velikim iskustvom te po reakcijama djece vidimo da je bilo uspješno – rekla je Hršak.

U ovogodišnjem programu sudjelovalo je 24-ero djece kojima je ovo sasvim sigurno bio poticaj za uključivanje u projekte i udruge te za odgovornije ponašanje prema prirodi.

Autor programa osposobljavanja i jedan od trenera Ivan Martinić pojasnio je kako je ovogodišnja radionice ponovno bila ispunjena raznim aktivnostima, a razina pripremljenosti i fokusiranosti ove generacije, prema njegovim je riječima, veća nego kod prijašnjih.

-Djeca su bila apsolutno fokusirana, zainteresirana i sudjelovala su u svakoj diskusiji i aktivnosti. Interes je velik, a ono što bismo mi željeli je pratiti naše mlade čuvare prirode. Održavajući kontakt sa školama možemo učenike i profesore usmjeravati kako se i dalje uključivati u programe ustanove i kako mogu program nastaviti u svojoj sredini – kazao je Martinić.

Lovro Margetić, učenik 5.a razreda Osnovne škole Vladimir Bosnar Stubičke Toplice sretan je što na ovoj edukaciji mogao naučiti nešto više o prirodi što možda ne bi naučio u školi, a posebno su mu se svidjeli pokusi od kojih kao najzanimljivije ističe hodanje bosih nogu po šumskom tlu i hvatanje organizama iz vode i zemlje koje su potom stavljali u posude.

tklopotan / www.sjever.hr
21.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.