Now Reading:
Upoznajte nove stanovnike Divljeg srca grada: u zagrebački ZOO stigla sedmeročlana obitelj dvobojnih tamarina
Full Article 2 minutes read

Upoznajte nove stanovnike Divljeg srca grada: u zagrebački ZOO stigla sedmeročlana obitelj dvobojnih tamarina

Iz švedskog Göteborga u Zagreb je stigla sedmeročlana obitelj dvobojnih tamarina. Na čelu obitelji su trinaestogodišnja Luna i šestogodišnji Marcus. Tu su još i njihova djeca Zita, Larina, Cara, Loui i Carino.

Njihova nastamba u Zoološkom vrtu Grada Zagreba nalazi se preko puta nove nastambe za crvene vjeverice.

U prirodi dvobojni tamarini žive u vrlo malom dijelu Amazonije. Nastanjuju djelić prašume kraj brazilskog grada Manausa. Žive u skupinama u kojima se jedna ženka razmnožava s jednim do dva mužjaka. Ostali u skupini su njihovi potomci – mladunci i mlade životinje.

-Dvobojni tamarini nama su došli u sklopu EEP uzgojnog programa. Omogućit ćemo im kvalitetan život i nadamo se da će se ovdje uspješno nastaviti razmnožavati. U prirodi obično jedna ženka u skupini rađa blizance dva puta godišnje – kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Dvobojni tamarini mali su primati. Tijelo im je težine između 480 i 600 grama. Prednji udovi, vrat, prsa i vrh glave su bijeli, a stražnji dio tijela naglo im prelazi u smeđu boju. Gornji dio repa je tamnosmeđe, a donji narančaste boje. Rep im je duži od tijela. Uši i lice su im crni i nisu prekriveni dlakom.

Dvobojni tamarini su dnevne životinje. Najviše vremena provode visoko u krošnjama drveća gdje pronalaze hranu. U prirodi se hrane voćem i povrćem, cvijećem i kukcima, a u Zoološkom im se vrtu priprema i kolač za tamarine. On im je posebna poslastica.

www.sjever.hr / zoo.hr
21.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.