Now Reading:
U Klanjcu otvorena izložba povodom Međunarodnog dana mira – Kolar: Neophodno je da mir gradimo svakodnevno u zajedništvu i solidarnosti
Full Article 3 minutes read

U Klanjcu otvorena izložba povodom Međunarodnog dana mira – Kolar: Neophodno je da mir gradimo svakodnevno u zajedništvu i solidarnosti

Povodom Međunarodnog dana mira u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu otvorena je izložba „Daslav Petrović – Krhotine mira“.

Kao jedini muzej u Hrvatskoj, Galerija Antuna Augustinčića trinaestu godinu zaredom obilježava Međunarodni dan mira 21. rujna. I ove godine programom Uz Mir za mir predstavljeni su kiparski radove koji se referiraju na temu mira i na Augustinčićev spomenik Mir ispred sjedišta UN-a u New Yorku, čija se skica i gipsani model nalaze u stalnom postavu Galerije.

Izložba Daslava Petrovića u Klanjcu ujedno je i posveta bračkom kamenu koji je korišten za izvedbu postolja spomenika u New Yorku. Daslav Petrović u Galeriji Antuna Augustinčića predstavlja se kiparskom instalacijom izvedenom u bračkom kamenu kojom, interpretirajući Augustinčićev spomenik, sugestivno registrira stanje (ne)mira u svijetu.

Izložbu je nakon otvorenja razgledao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Drago mi je što danas, na Međunarodni dan mira, mogu poslati poruku upravo ovdje iz Klanjca, rodnog mjesta Antuna Augustinčića, autora spomenika Mir, koji stoji ispred sjedišta UN-a u New Yorku. Na današnji dan, u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku čuje se zvonjava Japanskog zvona mira, koje je poklon stanovnika Hirošime i japanskog naroda, kao spomen i podsjetnik na katastrofalne posljedice koje za sobom ostavlja rat te spomen na ljudske žrtve koje su ubijene u “svrhu” svjetskog mira. Ta zvonjava ujedno je podsjetnik na to da je mir neophodno graditi svakodnevno, u zajedništvu i solidarnosti – rekao je župan Kolar te svoju poruku zaključio citirajući Francoisa Rochefoucaulda, jednog od velikana francuske klasične književnosti.

– Mir nam dolazi posredstvom ljubavi, razumijevanja drugih ljudi, vjere. Mir ne obuhvaća sebičnost, kao ni ravnodušnost. Mir se nikada ne kupuje za određenu cijenu. Mir se zarađuje davanjem od sebe. Naš vlastiti, zarađeni mir potaknut će mir u našoj obitelji, u našoj zajednici, gradu, zemlji i obuhvatiti čitav svijet. Nemamo li mir u sebi, uzaludno je tražiti ga iz vanjskih izvora – rekao je župan Željko Kolar, koji je izložbu razgledao u društvu autora Daslava Petrovića i kustosa Galerije Antuna Augustinčića Davorina Vujčića.

Daslav Petrović rodio se 1968. u Supetru na Braču. Nakon osnovne škole, u Pučišćima je 1986. završio Klesarsku školu (4. stupanj), položio 2005. majstorski ispit te stekao zvanje majstora klesara. Od 1992. godine nastavnik je praktične nastave u Klesarskoj školi u Pučišćima. Član je hrvatskog nacionalnog tima na europskim i svjetskim natjecanjima u obrtničkim vještinama (WorldSkills), izbornik i mentor za područje arhitekturnog klesarstva (Budimpešta 2018.).

Obradom kamena bavi se od najranijeg djetinjstva, klešući prve male figure u kamenolomu svoga oca. Od 1989. u svojoj radionici nedaleko Pučišća, tradicionalnim klesarskim alatima obrađuje kamen u rasponu od radova umjetničkog obrta do likovno vrijednih umjetničkih djela. Od 2014. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Od 2010. sudjeluje na skupnim izložbama (Supetar, Zagreb, Split, Solin, godišnje izložbe HDLU-a) i likovnim kolonijama (Mimice, 2017., 2018.). Svoje skulpture u kamenu dosad je predstavio na dvije samostalne izložbe (u Splitu i u Supetru, 2012.).

Izložba, kojoj je autor povjesničar umjetnosti Davorin Vujčić, može se razgledati do 20. studenoga ove godine.

www.sjever.hr
21.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.