Now Reading:
U čipkarskom središtu svijeta svoje umijeće predstavile čipkarice iz osam europskih država
Full Article 2 minutes read

U čipkarskom središtu svijeta svoje umijeće predstavile čipkarice iz osam europskih država

Prvog dana Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi koji je bio posvećen obilježavanju Dana europske baštine pod naslovom Održiva baština moderator i falicitator stručnog dijela Festivala, ravnateljica Osnovne škole Ivana Ranger Mirjana Posavec predstavila je mogućnosti implementacije elemenata narodne baštine u obrazovne programe.

Veliko zanimanje posjetitelja izazvala je modna revija učenica 4. razreda Srednje strukovne škole iz Varazdina koje su izradile, sašile, ali i nosile modnu kolekciju inspiriranu lepoglavskom čipkom te su njome predstavile školu i svoje zanimanje na 26. Međunarodnom festivalu čipke.

-Bila je to prigoda da promislimo o našoj bogatoj i raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini u svjetlu ublažavanju rizika i jačanju otpornosti kulturne baštine kako bismo je očuvali za sadašnje i buduće generacije. Istraživanje i promicanje kulturne baštine, osim toga, omogućuje ponovno stjecanje tradicionalnih, davno zaboravljenih znanja o održivim materijalima, tehnologijama i praksama i tako pridonosi održivom razvitku u cjelini – poručuju iz Grada Lepoglave.

Upravo je prenošenju znanja i vještina bio posvećen prvi dan festivala. Radionice u Domu kulture polazile su učiteljice, odgajateljice i svi zainteresirani pa ne čudi što je radionicu izrade lepoglavske čipke ove godine polazila i jedna liječnica. Osim mentorica koje su vodile radionice njihovi su pomagači bili učenici što ovakve radionice čini specifičnima jer u njima aktivno participiraju djeca.

Uz interaktivan pristup svi zainteresirani mogu razviti vještinu izrade određenih predmeta baštine. Sve te aktivnosti aktivno pridonose približavanju baštinskih sadržaja, tradicijskih znanja i vještina na zanimljiv i interaktivan način.

Dio radionice su održavale učiteljice kameničke škole. Radionicu Izrade lepoglavske čipke vodila je čipkarica Štefica Špiljak, a radionice Izrade cvijeća od krep papira članice udruge “Čuvarice starinskih običaja” iz Gornjeg Ladanja .

Istodobnom predstavile se se i sve tri učeničke zadruge lepoglavskog područja. Spomenimo još da je Osnovna škola Ivana Rangera s lepoglavskog područja nositelj vještine pletenja korpica i logožara koje su uvrštene na popis hrvatske nematerijalne baštine pri Ministarstvu kulture 2021.godine.

www.sjever.hr / lepoglava.hr
21.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.