Now Reading:
U ČAKOVCU GLASNO REKLI “NE” NASILJU NAD ŽENAMA Ove ih je godine ubijeno već 12!
Full Article 4 minutes read

U ČAKOVCU GLASNO REKLI “NE” NASILJU NAD ŽENAMA Ove ih je godine ubijeno već 12!

Nasilje nad ženama naziv je tribine koju je u srijedu u Čakovcu organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Čakovec, Podružnicom Obiteljski centar Čakovec, Policijskom upravom Međimurskom, Domom za žrtve obiteljskog nasilja “Sigurna kuća” Čakovec te Koordinacijom za ljudska prava Međimurske županije.

Tribina je organizirana povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – 22. rujna, a kako se moglo čuti, gotovo je svaki dan tema, odnosno prilika da progovorimo o nasilju prema ženama, o femicidu, dakle o tome zašto su nam žene ubijene i zašto imamo ove godine već 12 ubijenih žena.

Na to je upozorila i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.
-Pogledamo li statistiku, vidljivo je da su sve te žene ubijene od njima bliskih muških osoba. Posljednji se godina trendovi mijenjaju i bliske muške osobe sve češće postaju njihovi sinovi, a u manjem postotku sadašnji ili bivši intimni partneri – kazala je Ljubičić.

Naglasila je da je pitanje rodno uvjetovanog nasilja kontinuirani problem u Hrvatskoj, ali da nije specifičan samo za nas, već da je riječ je o globalnom problemu.
-Svjedočimo da u državama koje su potpisale Istanbulsku konvenciju statistički postaje vidljiviji porast nasilja, a razlog tome je i promjena nacionalnog kaznenog zakonodavstva, ali i svijesti o tome što se predstavlja nasilje, u kom slučaju nasilje prijaviti i način tretiranja nasilja kroz kazneno-pravne postupke. Hrvatska je nakon potpisivanja Konvencije pristupila nizu kazneno-pravnih izmjena, a radi se i na edukaciji stručnih osoba – rekla je pravobraniteljica.

Dodala je da je odnos kazni prema počinitelju toliko blag da žrtve koje su svjedočile tome nisu dobile dovoljnu zaštitu institucija i javno govore o tome da su puno više očekivale u zaštiti i pomoći u njihovoj situaciji.
-Tako se stvara određeni otpor ili nesigurnost drugih žrtava da prijavljuju nasilje – upozorila je Ljubičić.

Ravnateljica čakovečkog Centra za socijalnu skrb Alenka Bilić istaknula je da je u Međimurskoj županiji stanje vezano uz nasilje nad ženama i dalje žalosno.
-Već se dugi niz godina vrte stalno jedne te iste stvari. Ono što je bolje jest što svake godine naša lokalna sredina, policija i pravosuđe te svi mi uključeni imamo sve bolje alate za prevenciju takvog ponašanja – rekla je Bilić.

Nasilje se nije prije toliko evidentiralo, ali unatrag 15 godina, otkad je donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, to je ipak počelo dobivati javno zdravstveni i opći značaj, dodala je.

-Mi smo u takvim situacijama oni koji omogućavaju zbrinjavanje u sigurnim kućama ili pak zbrinjavamo i pokušavamo pomoći obitelji svim vrstama savjetovanja, a roditelje upućujemo i u obiteljski centar radi daljnjih, ozbiljnijih postupaka savjetovanja. Svakodnevno odrađujemo i preventivni dio – rekla je Bilić.

Svoj su udio u obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama dali i djelatnici PU međimurske, među njima i Mladen Zadravec.
-Broj prekršajnih postupaka vezanih uz nasilje u obitelji je otprilike svake godine gotovo isti, a sad je u blagom porastu. Kao policija, mi smo na raspolaganju građanima 24 sata, za poduzimanje onih prvih mjera, od dojave za nasilje, obavljanje svih potrebnih mjera kako bi se utvrdilo što se dogodilo, do procesuiranja počinitelja na prekršajni sud ili određivanja zadržavanja, odnosno drugih mjera propisanih zakonom – rekao je Zadravec.

Uoči tribine ispred zgrade Sheier postavljen je štand na kojem su građani mogli dobiti sve potrebne informacije o borbi protiv nasilja nad ženama te se „fotkati protiv nasilja”, a događanje, kao ni tribinu, nije zaobišla ni čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

-Smatram da bilo koji oblik nasilja nije problem pojedinca, već problem društva, pa time i jedinice lokalne samouprave ili samog Grada Čakovca. Nastojimo kroz razne preventivne akcije apelirati na smanjenje nasilja u obitelji. Nažalost, još je uvijek prisutno i pogledamo li statistiku, prošle godine imali smo 14 smrtno stradalih žena, a ove godine ih je već 12 – istaknula je Cividini.
Dodala je da je svaka akcija poput današnje hvalevrijedna te da upozorava na stanje u našem društvu.

a.kučić/sjever.hr
21.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.