Now Reading:
Super vijest za studente – Vlada im omogućila neograničeno putovanje vlakom za samo 75 kuna mjesečno
Full Article 2 minutes read

Super vijest za studente – Vlada im omogućila neograničeno putovanje vlakom za samo 75 kuna mjesečno

Vlada RH donijela je zaključak prema kojemu se u Hrvatskoj uvodi pilot – projekt povoljnijeg prijevoza studenata vlakom. Tako po jedinstvenoj cijeni od 75 kuna mjesečno, redoviti studenti mogu neograničeno koristiti željeznički prijevoz, piše portal Srednja.hr.

U Europskoj godini mladih na temelju Zaključka Vlade RH od 19. rujna 2022. uvodi se pilot – projekt povoljnijeg prijevoza redovnih studenata kojim se po jedinstvenoj cijeni mjesečne karte od 75 kn (9,95 €) omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza za oko 113.000 redovnih studenata na području RH, priopćeno je ove srijede iz HŽPP-a.

Navode da će se ovaj pilot-projekt provoditi od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023. godine.

– Pilot-projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja, u 2. razredu redovnih vlakova na području RH. Realizacija pilot-projekta doprinijet će povećanju mobilnosti studenata, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografskoj revitalizaciji, poboljšanju životnog standarda građana i poticanju korištenja željezničkog prijevoza, navode iz HŽPP-a.

Kako je pojašnjeno na web stranici HŽPP-a, redoviti studenti pravo na povoljniji prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza s odgovarajućim profilima. Mjesečne karte preuzimaju se na blagajnama. Izrada pametne kartice s profilima za povoljniji prijevoz redovnih studenata naplaćuje se 20 kn (2,65 €) i profil na pametnoj kartici vrijedi do 30. rujna 2023. godine.

Navode isto tako da je za izradu pametne kartice potrebno dostaviti zahtjev koji možete preuzeti ovdje, potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju te fotografiju u boji veličine 3×3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana.

Zahtjev, potvrdu i fotografiju možete poslati putem e-maila studenti@hzpp.hr, pošte ili ga predati na blagajni.

www.sjever.hr / www.srednja.hr
21.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.