Now Reading:
Stričak o prvoj polovici godine: Uz kapitalne investicije u obrazovanju i zdravstvu, intenzivne pripreme za nove javne pozive
Full Article 4 minutes read

Stričak o prvoj polovici godine: Uz kapitalne investicije u obrazovanju i zdravstvu, intenzivne pripreme za nove javne pozive

Jedna od središnjih točaka sjednice Županijske skupštine, održane u srijedu, bilo je izvješće o radu župana Anđelka Stričaka za prvu polovicu ove godine.

Prema svemu što su župan i njegov tim napravili u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2022. lako se može zaključiti da je prvih šest ovogodišnjih mjeseci obilježeno završetkom izgradnje, odnosno rekonstrukcije te opremanja dvaju kapitalnih objekata u obrazovanju – Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija i Osnovne škole Veliki Bukovec.

Također, tu su i opsežni radovi na realizaciji kapitalnih projekata sufinanciranih bespovratnim sredstvima Europske unije u obrazovanju i zdravstvu.

-Na području zdravstva u izvještajnom razdoblju završili su građevinski radovi na objektima dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije Opće bolnice Varaždin. U tom su periodu završene i pripreme javne nabave za pokretanje građevinskih radova za izgradnju Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin, koji je i pokrenut u rujnu 2022. godine – dio je izvješća župana Stričaka.

Nadalje, u tijeku su i građevinski radovi u sklopu projekta „Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine“ Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, kao i građevinski radovi u sklopu dvaju najvećih projekata u obrazovanju – Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija te Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi.

Prvih šest mjeseci ove godine u radu župana obilježeno je i intenzivnom pripremom projektnih prijedloga za prijave na javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava za pripremu projektno-tehničke dokumentacije iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2027. godine.

-U proračunu Varaždinske županije osigurani su dosad najveći iznosi za dodjelu bespovratnih potpora u poljoprivredi i u turizmu, putem javnih poziva koji su objavljeni u prvom polugodištu 2022. godine. Uz to je izdvojeno i dosad najviše sredstava za udruge, putem Javnog natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije, a koji je raspisan i proveden u prvoj polovici godine. Za programe i projekte ukupno 267 udruga, Varaždinska županija osigurala je 1,6 milijuna kuna – ističe Stričak.

Župan je podsjetio i na probleme, odnosno elementarnu nepogodu koja je zadesila veće dijelove županije.

-Varaždinsku županiju pogodila je prirodna nepogoda tuča koja je nanijela velike štete na poljoprivrednim usjevima i infrastrukturi te na imovini, stoga su 31. svibnja i 9. lipnja 2022. donesene odluke o proglašenju prirodne nepogode od tuče. Nakon što je Vlada Republike Hrvatske 9. lipnja donijela odgovarajuću odluku o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica tuče, kojom su u državnom proračunu osigurana sredstva za sanaciju šteta, u Varaždinskoj županiji odmah se pristupilo izradi Javnog poziva za dodjelu potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče – podsjetio je Stričak.

Upravo je dodjela potpora male vrijednosti poljoprivrednicima bila jedna od tema Skupštine koja je dobila potvrdu vijećnika.

Ovom je odlukom osigurana pomoć gospodarstvu za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta od prirodnih nepogoda nastalih na imovini, opremi, postrojenjima i zgradama, u obliku bespovratnih sredstava, u ukupnom iznosu od 6 milijuna kuna, a radi se o sredstvima iz državnog proračuna.

Korisnici ovog Programa su poduzetnici (mikro, mali i srednji te veliki poduzetnici) sa štetama na imovini koja nije osigurana, na području gradova Varaždina i Lepoglave te općina Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Sveti Đurđ, Bednja, Donja Voća, Maruševec, Vinica, Petrijanec i Cestica, a koji su prijavili štetu sukladno odredbama Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda.

Među brojnim točkama vijećnici su prihvatili i Izvještaj o izvršenju Financijskog plana Županijske uprave za ceste Varaždinske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine te II. Izmjene i dopune financijskog plana ŽUC-a za ovu godinu.

Dobrim dijelom sjednica Skupštine bila je posvećena i izvještajima o radu ustanova i trgovačkih društava kojima je Varaždinska županija osnivač ili suosnivač za proteklu godinu. Tako su redom prihvaćena izvješća trgovačkog društva Piškornica d.o.o. Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske te trgovačkog društva Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. Prihvaćena su i izvješća o radu Garancijske agencije, trgovačkog društva Bukotermal te trgovačkog društva Zona Sjever.

Dodajmo i da je Skupština donijela odluku o osnivanju Kulturnog vijeća Varaždinske županije. Vijeće se osniva radi predlaganja ciljeva kulturne politike Varaždinske županije i mjera za njezino provođenje, davanja stručnih podloga i mišljenja, praćenja i razmatranja stanja u pojedinim područjima umjetničkog i kulturnog stvaralaštva.

s.kalajdžija/sjever.hr
21.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.