Now Reading:
STRIČAK: Mi nismo tražili proglašenje policijskog sata kao bivši župan Čačić koji je nakon toga otišao “peglati” službenu karticu
Full Article 11 minutes read

STRIČAK: Mi nismo tražili proglašenje policijskog sata kao bivši župan Čačić koji je nakon toga otišao “peglati” službenu karticu

Nakon ljetne stanke održana je prva radna sjednica Skupštine Varaždinske županije koja je, kao i uobičajeno, počela aktualnim satom. Da su se vijećnici odmorili potvrđuje i broj prijava za aktualni sat – njih dvadesetak.

Roberta Puju iz HDZ-a zanimalo je u kojoj je fazi projekt Park prirode Ivanščica.

Župan Anđelko Stričak za taj je projekt podsjetio da se inicijativa pojavila 2009., ali da se proglasi regionalnim parkom. Zatim je rekao da je saborski zastupnik Damir Habijan pokrenuo inicijativu da se proglasi parkom prirode i da je inicijativa 2021. službeno predana u resorno ministarstvo. Naglasio je kako je po stupanju na dužnost župana zadužio resorne službe da se uključe u samu inicijativu. Ističe kako je procjena da će se do sredine iduće godine dobiti revidirana stručna podloga i da cijela inicijativa ide dobro.

Njegovog stranačkog kolegu Josipa Krtanjeka interesiralo je kakva je situacija sa opskrbom plina u Ivancu. Naime, kazao je da Ivkom planira naplaćivati plin po cijeni od 18 kuna po kubnom metru. Krtanjek je zapitao da li će se ove godine Ivančani grijati na plin ili će se smrzavati? Drugo pitanje odnosilo se na potencijalni kamenolom. Krtanjek je naglasio da aktualni gradonačelnik Milorad Batinić tvrdi da nije bio upoznat sa mogućnošću otvaranja kamenoloma, a Krtanjek je pitao župana koje on ima informacije?

Župan je vijećniku Krtanjeku odgovorio vezano uz kamenolom Siljevec. Podsjetio je da se lokacija nalazi u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje nitko ne skuplja potpise, nema peticija, već se sve odvija u VZŽ koja nema nikakve nadležnosti za planiranje tog područja. Stričak je kazao da ima puno povjerenje da će susjedni župan Željko Kolar (SDP) sve napraviti kako treba po tom pitanju. Stričak je podsjetio na cijelu kronologiju događanja od 2018. Istaknuo je kako je općina Budinščina, gdje se i nalazi Siljevec, pokrenula izmjene prostornog plana i kako je o svemu obavijestila Grad Ivanec. Župan se zapitao odakle sada toliki interes, a kada je trebalo reagirati, nitko nije ni riječi rekao.

Što se tiče cijene plina, župan je odgovorio da je jedino gradonačelnik Batinić očekivao da će se cijena plina smanjiti, iako je sve govorili suprotno.

-Mene to ne čudi, jer otkada je Milorad Batinić gradonačelnik Ivanca, drugi su ga gradovi prestigli po razvijenosti – rekao je župan te pobrojao sve projekte koje je Batinić obećao, a nisu realizirani.

-18 godina obećanja i glumatanja, a iza svega toga ničega – zaključio je Stričak.

Spomenka Kiđemet Piskač pitala je koje su moguće mjere za ublažavanje energetske krize.

Njoj je župan odgovorio kako je Vlada RH-a donijela niz mjera “teških” 21 milijardu kuna. Varaždinska županija također se, u okviru svoji mogućnosti uključila te kroz proračun za razne mjere osigurala više od 80 milijuna kuna pomoći za razne skupine društva.

Tin Jurak, također iz HDZ-a, uputio je nekoliko pitanja županu. Prvo se odnosi na Ulicu Male ledine u Trnovcu za koju Jurak kaže da je vrlo prometna, a u njenoj se blizini nalazi škola. Juraka zanima i je li moguća brza izgradnja nogostupa radi veće sigurnosti učenika. Ni on nije zaobišao energetsku krizu, a pitao je li zbog poskupljenja energenata moguća online nastava u jednom trenutku.

Stričak je naglasio da se maksimalno vodi računa o sigurnosti djece i zadužit će da se zajedno s predstavnicima ŽUC-a obiđu sve škole i vidi gdje treba reagirati.

Što se tiče mogućnosti online nastave Stričak je podsjetio da je osigurana dovoljna količina energenata i da su škole spremne za nastavu. Stričak je podsjetio da ova vlast nije tražila proglašenje policijskog sata kao bivši župan Čačić koji je nakon što je to zatražio, kazao je Stričak, otišao “peglati” službenu karticu. Zaključio je da su škole spremne za nastavu.

Snježanu Cerjan je pak zanimalo koliko je u proteklom mandatu ravnatelja Doma zdravlja u Maruševcu (Robert Podbojec – Reformist) uloženo u taj objekt?

Župan je podsjetio na njegove “velike” uspjehe. Naime, kazao je kako je upravo Podbojec na svoja vrata umjesto kvake ugradio kuglu, da ljudi ne mogu do njega.

-Naravno da je Dom zdravlja u katastrofalnom stanju. Zadužio samo novog ravnatelja da obiđe sve objekte i da se popravi odnosno sanira ono što je najhitnije i to se odrađuje za što je osigurano 1,2 milijuna kuna – odgovorio je Stričak.

Dragica Ratković iz HSLS-a ponovila je inicijativu da Specijalna bolnica u Varaždinskim Toplicama postane referentni centar za fizikalnu terapiju. Zatražila je da resorni odjel utvrdi koji se uvjeti moraju zadovoljiti da spomenuta bolnica postane referentni centar.

Župan podržava tu inicijativu i obećao je okupljanje svih koji mogu pomoći da se ona realizira. Dodao je da unazad godinu dana Grad Varaždinske Toplice i Varaždinska županija odlično surađuju.

Luka Zrinski iz SDP-a prvo je dao inicijativu da Varaždinska županija u idućem proračunu osigura sredstva za subvencioniranje privatnog smještaja za studente s područja Varaždinske županije koji neće dobiti mjesto u domu. Osim inicijative, Zrinski je postavio i pitanje vezano uz projekt izmuljivanja, odnosno čišćenja Trakošćanskog jezera. Zrinskog zanima što se događa s tim projektom.

Za inicijativu je župan kazao da se prvo trebaju napraviti izračuni ali da ideja nije loša. Što se tiče Trakošćanskog jezera, Stričak je rekao da se nije dogodilo ništa dok on osobno nije okupio sve aktere. Kazao je kako je Varaždinska županija svoj dio posla napravila i da je sada sve na Hrvatskim vodama da od nadzornog traže da se ubrzaju poslovi. Spomenuo je da je Čačić još uvijek u Upravnom odboru Hrvatskih voda i da možda nešto više zna.

-Njegov najveći domet je otići na N1 i pričati. I gle piše plaćeni oglas. Tko plaća te oglase? Možda reformističke općine? – zapitao se Stričak. Zaključio je da će Varaždinska županija napraviti sve da se taj projekt realizira.

Stranački kolega Luke Zrinskog, Mario Klapša, također je dao inicijativu kojom želi da se nagrade mentori odnosno profesori koji sa svojim učenicima postižu odlične rezultate u obrazovanju.

Stričak je odgovorio da se u nekoliko navrata razgovaralo o nagrađivanju učenika i da je svatko mogao dati svoj prijedlog. Prema resornom odjelu će se uputiti apel vijećnika za nagrađivanjem mentora.

Mario Milak, također iz SDP-a, postavio je pitanje vezano uz sanaciju nasipa varaždinskog jezera. Podsjetio je kao je nasip star 40-ak godina i kako otada nije bilo značajnije sanacije. Pitao je župana ima li informacije kada će i hoće li početi sanacija, a Stričak je kratko odgovorio da će tu problematiku uputiti prema nadležnima.

Brankica Kovaček pitala je kako teče isplata odšteta od tuče, a Stričak je odgovorio da se prikupljaju sve činjenice vezane uz štetu od suše koja za sada iznosi oko 65 milijuna kuna. Šteta od tuče nadoknadit će se u iznosu od 40 posto.

Nakon nje Marijan Škvarić iz HNS-a postavio je pitanje koje se odnosi na gospodarstvo. Interesiraju ga podatci oko potpora tom sektoru, na što je župan odgovorio da će od nadležnih službi dobiti sve informacije.

SDP-ov Roman Veršić zapitao je zbog čega dugogodišnji pročelnik Miroslav Huđek odlazi u mirovinu?

Župan je kazao kako je pročelnik ovakvu mogućnost najavio još prije pola godine. On je taj odjel vodio dugih 25 godina i obavljao je odličan posao, napomenuo je Stričak, dodavši da osobno ne vidi razloga da ne udovolji želji pročelnika da ode u mirovinu.

Zvonimir Sabati postavio je pitanje iz domene prometa. I on je podsjetio na tragediju u Bolfanu gdje su u prometnoj nesreći stradale tri osobe – žena od 27 godina i dvoje male djece. Kao prvi čovjek Savjeta za sigurnost prometa Varaždinske županije on bi osobno htio da se napravi evidencija pružnih prijelaza, na koji su način osigurani i kako se održavaju. I on se dotaknuo potencijalnog kamenoloma na Ivanščici, a zanima ga ima li alternative ako ne dođe do otvaranja tog kamenoloma.

Što se tiče kamenoloma, Stričak se složio sa Sabatijem da je, ako se planira graditi cijela mreža novih prometnica, potrebno osigurati dovoljnu količinu materijala.

-Naravno da će u tom slučaju cijena materijala rasti. Slažem se da potreba za kamenolom raste. Kako ćemo na to odgovoriti je na vijećnicima koji izglasavaju prostorne planove – bi je jasan župan.

Reformist Željko Bedeković pitao je župana zašto se nije odrekao svoje plaće kako je najavio u kampanji, a njegovo drugo pitanje bilo je hoće li se uvesti besplatna prehrana za učenike u Varaždinskoj županiji.

-Kada govorimo o školama, bolnicama i svemu za što je nadležna Varaždinska županija nema problema jer je sve izgrađeno. Nama nije ostalo ništa, jer je sve izgrađeno. U Varaždinskoj županiji po vama više nema potreba za županom, sve je riješeno – sarkastično je odgovorio na upit Stričak.

Što se tiče naknada odgovorio je Bedekoviću da je dvije godine dobivao plaću u Županiji, ali nije ništa radio za Županiju, već je odrađivao stranačke poslove.

-Bili ste stranački potrčko – odgovorio mu je. Pojasnio je i svoje primanje plaće.

-Župan Čačić kada je bio župan primao je mirovinu i naknadu koja kada se zbroji je veća nego plaća župana. Vi stalno izokrećete teze. Takvu količinu laži od vas još nisam vidio u svom političkom radu. Vi lažete i obmanjujete – odgovorio je Bedekoviću župan koji je tada i Čačiću rekao da će biti volonter kao i on.

Robert Vugrin i ovoga puta je spomenuo Dom za starije i nemoćne, gdje drži da od državne razine ta institucija dobiva manje sredstava nego druge takve institucije.

Stričak je podsjetio da je bivša ravnateljica tražila povećanje od 30 posto što, kaže župan, nije dozvoljeno dok se ne vide stvarni troškovi odnosno porast cijena energenata.

Stričak je odgovorio da je on osobno kao saborski zastupnik osigurao milijun kuna za spomenutu instituciju. Također, Stričak je, podsjećajući na brojne slučajeve oko Čačićevog Coninga i poreznih dugovanja, rekao da kada se naplate sva ta silna dugovanja, od toga bi se moglo izgraditi 15-ak domova za starije.

Krešimir Horvat također iz Reformista pitao je zašto se projekt Centra kompetencija u poljoprivredi ne razvija tempom kako je najavljeno. Ujedno je pitao ima li informacija o mogućem spajanju općina na području županije.

Za Centar kompetencija potvrdio je da kasni jer bivša vlast, Čačić i tadašnji zamjenik, nisu dobro pripremili program.

-Već sada tražimo da se prolongira rok za dovršetak projekta – najavio je Stričak. Na drugo pitanje odgovorio je da još nije čuo da bi došlo do spajanja općina. Osobno smatra da svih 22 općine i 6 gradova na području Varaždinske županije dobro funkcioniraju.

Zoran Kunić iz HNS-a postavio je pitanje vezano uz kvalitetu voda na području županije, točnije o kvaliteti rijeke Plitvice, a Stričak je najavio da će od Hrvatskih voda tražiti pregled kvalitete svih voda na području županije.

Reformist Branimir Nađ postavio je pitanje hoće li doći do usklađenja odnosno umanjenja cijene u Domu za starije i nemoćne.

Župan je kratko ponovio da kada se naplate svi utajeni porezi tvrtki bivšeg župana Čačića biti će novaca za domove.

Kao posljednji u aktualnom satu javio se HDZ-ov Goran Kaniški koji je također govorio o potencijalnom kamenolomu odnosno o potpisivanju peticije. Zapitao je župana je li poznat što se traži odnosno koji je prijedlog akta tom peticijom?

-Peticija se provodi, a nitko ne zna za koje područje. Od Eskima do Aboridžina svi ju mogu potpisati. Vi vijećnici donijeli ste način na koji se peticije provode od interesa za Varaždinsku županiju. Kao vijećnici ste izglasali i promjene prostornog plana, gdje ste omogućili izgradnju kamenoloma u Paki. Znači, sada neki potpisujete peticiju protiv kamenoloma u susjednoj županiji, a niste protiv kamenoloma u svojoj županiji. Zar vas nije sram, sve vas koji ste cirkusirali oko potpisivanje peticije? U Varaždinu je peticiju vodio zamjenik gradonačelnika SDP-ov Miroslav Marković. Je li on to “pakira” svom županu Željku Kolaru iz KZŽ? Ili kako se priča da će Bosilj odstupiti nakon dvije godine i da sada Marković za sebe priprema teren? Biti će to najveća prijevara građana. Pozivam Bosilja da svoj mandat odradi do kraja – kazao je Stričak te dodao da u Istri, koja je turistički najrazvijenija županija, ima 39 aktivnih kamenoloma.

s.kalajdžija/sjever.hr
21.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.