Now Reading:
Nakon “Seljačke bune” te kajkavskog Bate Živojinovića i Pavle Vujsića, ponovo možemo čuti kajkavski u kino dvoranama
Full Article 2 minutes read

Nakon “Seljačke bune” te kajkavskog Bate Živojinovića i Pavle Vujsića, ponovo možemo čuti kajkavski u kino dvoranama

Vjerujemo da je većina vas barem jednom u životu pogledala film Vatroslava Mimice “Seljačka buna” koji je snimljen davne 1975. To je možda i najpoznatiji film u kojem se pretežno govori na kajkavskom.

Osim hrvatskih glumaca, budući da se radilo tada o jugoslavenskom filmu, posebno je bilo zanimljivo čuti Velimira Batu Živojinovića koji govori na kajkavskom tumačeći lik Ilije Gregorića – Prebega ili pak Franju Tahija kojeg je glumio Pavle Vujisić.

I tako smo morali čekati gotovo 50 godina da bude snimljen novi film na kajkavskom. Radi se o filmu “Nosila je rubac črleni”, prvom dugometražnom igranom filmu na kajkavskom nakon pola stoljeća, koji je ujedno snimljen u Hrvatskom zagorju.

U glavnim ulogama su Nataša Dorčić kao kuma Anka i Tesa Litvan kao Ančica te svinja Beba, a glume još brojni poznati domaći glumci: Areta Ćurković, Dora Polić, Sunčana Zelenika, Jadranka Đokić, Pjer Meničanin, Ljubo Zečević, Krešimir Mikić, Ljubomir, Ljubomir i Jan Kerekeš, Goran Navojec posudio je glas prascu Rokiju, dok Janko Popović Volarić ima ulogu naratora, Isusa Krista.

Film je kombinacija komedije, filma ceste, pastoralne bajke, animiranog filma, suptilnog komentara na besmisao rata, a ima i blagu melankoličnu crtu, ocrtavajući osobne tragedije u pozadini šarolikih i veselih života lokalnog stanovništva. Posvetu praščiću Babeu autori i ne pokušavaju sakriti, iako je prasica Beba sasvim svoj, originalan lik, a ‘zagorskoj atmosferi’ pridonosi i sjajna muzika grupe Cinkuši, donosi Tportal.

A taj će film svoju zagorsku premijeru imati u četvrtak u Krapinskim Toplicama u 19.00 sati. Nakon toga, odnosno dva dana kasnije, film će se moći pogledati i u Krapini.

screenshot/youtube
sjever.hr/tportal.hr
21.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.