Now Reading:
NAKON 32 GODINE U SVOM GRADU Varaždinski FOI organizirao Međunarodnu znanstvenu konferenciju u Dubrovniku
Full Article 4 minutes read

NAKON 32 GODINE U SVOM GRADU Varaždinski FOI organizirao Međunarodnu znanstvenu konferenciju u Dubrovniku

Nakon 32 godine održavanja u Varaždinu, 33. Međunarodna znanstvena konferencija Central European Conference on Information and Intelligent Systems – CECIIS 2022 je danas, 21. rujna 2022., svečano otvorena u prostorima Sveučilišta u Dubrovniku, i to prvi put u gradu Dubrovniku.

Konferencija je u organizaciji Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu te u suradnji s partnerskim institucijama započela svečanim otvaranjem u prostorijama kampusa Sveučilišta u Dubrovniku, okupivši više od 80 znanstvenika i istraživača te studenata s brojnih europskih sveučilišta, a dio sudionika konferenciju je pratilo i online. Osim Sveučilišta u Dubrovniku, partneri glavnom organizatoru su i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te Fakultet prometnih znanosti (FPZ) sa Sveučilišta u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Dubrovniku (UNIDU) i EDEN Digital Learning Europe.

Glavna tema trodnevne konferencije koja će se održavati sve do petka, 23. rujna 2022. je ‘Smart Industry in post Covid-19 society’, a svoje radove za nju predalo je čak 210 domaćih i inozemnih autora. Prihvaćenih 57 radova prezentirat će autori u okviru 12 znanstvenih sekcija, a uz to sudionici će imati prilike vidjeti i 12 poster radova te 11 istraživačkih radova studenata završnih godina studija.

Predsjednik Programskog odbora konferencije CECIIS 2022 prof. dr. sc. Neven Vrček s FOI-ja naglasio je da je ova tema odabrana zbog izuzetne atraktivnosti, obzirom na sve krize s kojima se suočava zapadna ekonomija.
-Želimo dati svoj znanstveni doprinos i pokušati odgovoriti na izazove društvene i energetske krize i reindustrijalizacije, koja će uključivati ​​intenzivniju upotrebu umjetne inteligencije, robotike, kao i nove poslovne modele – kazao je profesor Vrček i dodao da su poseban doprinos konferenciji dala dva cijenjena američka predavača koja se bave softverskim inženjerstvom i aspektima ljudskog djelovanja u sinergiji s tehnologijom, prof. Nenad Medvidović (University of Southern California) i prof. Ozan Tonguz (Carnegie Mellon University).

Značaj konferencije prepoznale su i državne institucije, a svečanom otvorenju je u svojstvu izaslanika Predsjednika Vlade RH prisustvovao i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, koji je naglasio pozitivne pokazatelje razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj, čemu će ova konferencija dati poseban doprinos.
-Mladi u Hrvatskoj u dobi od 16 do 24 godine su na prvom mjestu u Europskoj uniji po razvijenim digitalnim vještinama, a obrazovne institucije u tome imaju ključnu ulogu – rekao je.

Bogat trodnevni program konferencije za sve sudionike, koji će se moći djelomično pratiti i online, donosi i prezentacije radova studenata u sklopu 12. Studentske poster sekcije, voditeljica prof. dr. sc. Violete Vidaček Hainš i prof. dr. sc. Victorije Appatove, a sudionike očekuje i panel rasprava “Smart University for Smart Industry” koju će voditi prof. dr. sc. Blaženka Divjak. Tu su i paralelna događanja naziva LaUNCH with MOOCs i Tutorial: Digital Design Thinking using Scene2Model te predstavljanja međunarodnih projekata organizatora i partnera konferencije.

-Kao što znate, Fakultet organizacije i informatike je izuzetno projektno aktivan fakultet s više od 35 međunarodnih znanstvenih projekata, pa želimo iskoristiti priliku i prezentirati projektne rezultate naših stručnjaka i u okviru CECIIS-a. Ovo je jedna od najdugovječnijih i najznačajnijih konferencija u ovom dijelu Europe i zahvalni smo na ovoj suradnji našim partnerskim institucijama – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Dubrovniku izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević je dodala da je Sveučilište podržalo konferenciju jer im je projektna suradnja izrazito važna.
-Drago nam je da su s nama i kolege s partnerskih sveučilišta i fakulteta ovdje u Dubrovniku te se nadamo da će tako biti i dogodine – dodala je.

Konferenciju je podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Dubrovnik, a dodajmo da je svečanosti otvorenja prisustvovala i članica Uprave Dubrovačke razvojne agencije DURA Marina Lazarević te pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Dubrovačko-neretvanske županije Miho Baće.

Konferenciju financijski podržavaju tvrtke Infodom, Oracle, Mobilisis (zlatni), Dignet Software (srebrni) i Factory X i IGEA grupa (brončani).

sjever.hr
21.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.