Now Reading:
Ministrica Vučković u pratnji župana Marušića obišla nevremenom uništena obiteljska gospodarstva – “Vlada će pomoći u sanaciji”
Full Article 3 minutes read

Ministrica Vučković u pratnji župana Marušića obišla nevremenom uništena obiteljska gospodarstva – “Vlada će pomoći u sanaciji”

Nekoliko najteže pogođenih obiteljskih gospodarstava u olujnom nevremenu koje je prošlog četvrtka zahvatilo Bjelovarsko – bilogorsku županiju obišla je, u pratnji župana Marka Marušića, ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima.

Darku Gerenčiru iz Velike Jasenovače, naselja u sastavu Grubišnog Polja, vjetar je odnio krovište farme i skladišta stočne hrane. 150 grla goveda bilo je tri dana na kiši. Voda je natopila dio od 1200 uskladištenih rolo bala, pokisla je i pšenica koja je u međuvremenu počela klijati.

Njegovu obližnjem susjedu Francu Bukovcu nevrijeme je uništilo novo spremište stočne hrane površine 200 četvornih metara. Olujni vjetar dignuo je limeni krov i ploče razbacao po cijelom imanju. Sve je, kaže, bilo gotovo u tri minute. Spašavaju što se spasiti da. Povaljani su kukuruzi, 10 rali soje

– Naši stručni savjetnici drugi dan su obišli gospodarstva. Rano je još procjenjivati štetu, mi imamo osnovne podatke, no s brojkama je nemoguće izići u ovom trenutku – istaknula je ministrica Vučković dodajući kako će Vlada RH, kao i u drugim sličnim slučajevima, pomoći.

– Što se tiče Ministarstva poljoprivrede, mi ćemo u suradnji sa županijom osmisliti program potpore kako bi se donekle sanirao izgubljeni prihod, a što se tiče narušenog gospodarskog potencijala svih gospodarskih objekata, poljoprivrednog zemljišta, gubitka na životinjama – to će sve biti nadoknađeno putem mjere 5 Programa ruralnog razvoja koji služi za to – kazala je Vučković.

Velike su štete i na šumama. Najizraženije su na području Šumarije Grubišno Polje. Prema riječima Ivana Cuga, voditelja Uprave šuma Bjelovar prve procjene govore da je na grubišnopoljskom području uništeno oko 10 tisuća kubika bruto drvne mase, a na području Šumarije Čazma i Šumarije Ivanska još po četiri do pet tisuća kubika tako da bi ukupna šteta mogla čak i premašiti 20 tisuća kubika bruto mase. Stradali su bukva, hrast i grab.

U nastavku posjeta ministrica Vučković obišla je gospodarstvo Momčila Brankovića iz Bereka kojem su u nevremenu stradali nasadi jabuka i krušaka. U Čazmi je, pak, obišla uzgajivača konja Branka Kovačića.

Prirodnu nepogodu za pogođena područja župan Marko Marušić proglasit će u srijedu.

Inače, posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ministrica Vučković završila je u čazmanskoj vatrogasnoj postrojbi. Zahvalila je vatrogascima na intervencijama i pomoći koju su dosad pružili stanovništvu na pogođenim područjima, a glavni županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger uručio joj je cvijeće.

www.sjever.hr
21.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.