Now Reading:
Krapinsko-zagorska županije jedna od tri županije u Hrvatskoj koje su uvele novi predmet u srednje škole, Škola i zajednica: Učenici sami odabiru probleme i pojave o kojima žele raspravljati
Full Article 3 minutes read

Krapinsko-zagorska županije jedna od tri županije u Hrvatskoj koje su uvele novi predmet u srednje škole, Škola i zajednica: Učenici sami odabiru probleme i pojave o kojima žele raspravljati

U srijedu je u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku u odjeću Zabok održana konferencija za medije vezano uz uvođenje programa građanskog odgoja, Škola i zajednica, u srednjim školama Krapinsko-zagorske županije. Program je uveden u svih 9 srednjih škola na području županije za čije se provođenje educiralo 11 profesorica, a u programu sudjeluje 144 učenica i učenika drugog i trećeg razreda.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je da ukoliko se želi napredak u društvu, mladi se ljudi moraju društveno aktivirati.

-Kroz slobodnu nastavu, slobodan izbor tema i komunikacije dobiti ćemo ljude koji će biti uključeni u rad zajednice, koji neće šutjeti, koji neće gledati nepravdu spuštene glave nego će glasno i jasno iznijeti svoje stavove – dodao je župan.

Župan je siguran kako neće proći puno vremena kako će se sve županije u Hrvatskoj uključiti u ovaj program.

Objašnjavajući program zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek rekla je da zagorske škole trebaju inovativan i fleksibilan pristup podučavanju a to upravo nudi program Škola i zajednica.

-Krapinsko-zagorska županija jedna je od tri županije u Hrvatskoj koje sudjeluju u ovom programu – dodala je zamjenica Petek.

Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokič istaknuo je kako u ovom predmetu nema sadržaja i učenici će moći sami odabrati probleme i pojave koje njih zanimaju u njihovim sredinama i nakon što odaberu pojave i probleme imati će priliku istražiti ih i steći iskustvo vezano uz njih te djelovati u svojoj zajednici. Jokič je još dodao kako u predmetu nema ispitivanja, ni pisanog niti usmenog, nego se učenici prate, njihove inicijative i odgovornosti, a prvenstveno komunikacije i suradnje.

Profesorica ŠUDIGO-a Sanja Zagorec, jedna od profesorica koja je prošla edukaciju za izvođenje programa Škola i zajednica, kazala je kako su učenici pokazali veliko zanimanje i zadovoljstvo te su prepoznali kako je ovaj predmet drugačiji od ostalih.

msopek/sjever.hr 21.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.