Now Reading:
Je li normalno da otkupna cijena mlijeka iznosi 3,99, a u trgovini 10 kuna? Evo što kaže Jakopović, šef Hrvatske poljoprivredne komore
Full Article 2 minutes read

Je li normalno da otkupna cijena mlijeka iznosi 3,99, a u trgovini 10 kuna? Evo što kaže Jakopović, šef Hrvatske poljoprivredne komore

Vladine mjere limitiranja cijena određenih proizvoda komentiraju mnogi, a u srijedu je to u N1 Studiju učinio i šef Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Naglasio je da su određene mjere za pohvalu te da su usmjerene prema građanstvu i umirovljenicima, pa i za mali mikrosektor u koji spadaju OPG-ovi i obrtnici.
-Što se tiče zamrzavanja cijena, tu smo izrazili zabrinutost, posebice u područjima gdje nismo samodostatni. Loše stojimo po pitanju mesa, žitarice su također otišle u nebo na cijelom svjetskom tržištu – rekao je.

Na pitanje je li normalno da litra mlijeka košta više od deset kuna, Jakopović je odgovorio da će to sami prerađivači morati dokučiti.
-Činjenice govore da je prije energetske krize na otkupnim stanicama mlijeko koštalo dvije i pol kune. U trgovinama je bilo 4,99 kuna. Prostor između proizvođačke i tržišne cijene bio je otprilike sto posto. U ovom trenutku imate situaciju da je proizvođačka cijena 3,99, a kupovna 10 kuna – rekao je Jakopović za N1.
Kako navodi, nije uobičajeno da je cijena litre mlijeka više od jednog eura, čak i u okolnim državama.

Komentirajući najavljeni prosvjed stočara, Jakopović je kazao da je u stočarskom sektoru situacija teška.
-Svi inputi su poskupjeli, a najviše stočna hrana. Izlazna cijena porasla je možda 50 posto. Energija je također poskupjela, a izlazni proizvodi to ne prate. Dohodak u poljoprivredi je puno niži nego u bilo kojoj grani privrede. S plavim dizelom se dogodilo to da je limitirana cijena na benzinskim postajama, a ne na dovozu. Dostavlja se po 10.000 litara po nelimitiranoj cijeni. Stočari radi toga razmišljaju kako ukazati javnosti na to – zaključio je Jakopović.

sjever.hr/hr.n1info.com
21.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.