Now Reading:
FLEKSIBILNIJI PRISTUP Bankari pri odobrenju kredita uz plaću počeli uvažavati i druge izvore prihoda
Full Article 2 minutes read

FLEKSIBILNIJI PRISTUP Bankari pri odobrenju kredita uz plaću počeli uvažavati i druge izvore prihoda

Za banke je isključujući uvjet za odobravanje kredita donedavno bilo stalno zaposlenje, a u novije vrijeme imaju fleksibilniji pristup u ocjeni kreditne sposobnosti.

Kreditna sposobnost je ključan uvjet za odobravanje kredita neke banke i predstavlja procjenu može li potencijalni dužnik preuzeti obvezu njegove redovite otplate, piše tportal, a konačna odluka o tome je li klijent kreditno sposoban ili nije isključivo je na banci te je dužna voditi računa o tome da korisnik kredita tim zaduženjem ne dođe u stanje prezaduženosti.

Prilikom procjene kreditne sposobnosti banka provjerava redovna primanja, status zaposlenja, poslodavca kod kojeg je zaposlen potencijalni korisnik kredita, postojeće kreditne obveze (iznos i redovitost njihovog izvršavanja) te potencijalne obveze (sudužništvo, jamstvo i sl.).

Dakle s jedne se strane promatraju prihodi te njihova dugoročnost i sigurnost, a s druge postojeći i potencijalni dugovi, piše tportal.

Kada je riječ o prihodima, glavni uvjet je redovitost mjesečnih primanja iz kojih će se vraćati kredit. Donedavno je za banke isključujući čimbenik za odobravanje kredita bila redovna plaća, a u novije vrijeme promatraju se i drugi oblici prihoda, osobito oni koji imaju redoviti karakter.

Primjerice, ako osoba ima druge prihode od honorara ili autorskog djela, oni se pribrajaju u matematičkom izračunu. Također, u igru ulaze prihodi od kapitala, poput najamnina, kamata, dividendi i sl.

Prilikom procjene kreditne sposobnosti za poduzetnike i osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, uz podatke o primanjima, uzimaju se u obzir podaci o bonitetu obrta ili tvrtke.

U novije vrijeme banke imaju fleksibilniji odnos i prema radnopravnom statusu. Kako je u Hrvatskoj velik broj radnika zaposlen na određeno vrijeme, prilagodile su se uvjetima na tržištu te i njima odobravaju kredite uz uvjet da imaju kontinuiran radni staž (minimalno šest mjeseci) i redovitost u izvršavanju postojećih kreditnih obveza.

sjever.hr/tportal.hr
21.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.