Now Reading:
Međimurska županija nastavlja s ulaganjima u obnovu zgrade Učiteljskog fakulteta u Čakovcu – Posavec: Želimo da nam studenti i djelatnici borave u boljim uvjetima koje ćemo stalno nadograđivati
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija nastavlja s ulaganjima u obnovu zgrade Učiteljskog fakulteta u Čakovcu – Posavec: Želimo da nam studenti i djelatnici borave u boljim uvjetima koje ćemo stalno nadograđivati

Odsjek Učiteljskog fakulteta u Čakovcu smješten je u povijesnoj zgradi koja za stanovnike Međimurja ima iznimnu kulturnu vrijednost, te je vrlo važno mjesto u povijesti i razvoju obrazovanja na području Međimurske županije.

Suradnjom Međimurske županije, Grada Čakovca i Učiteljskog fakulteta pokrenut je projekt obnove zgrade, a tim su povodom u utorak u Vijećnici Učiteljskog fakulteta u Čakovcu ugovor o nastavku sufinanciranja obnove zgrade potpisali međimurski župan Matija Posavec i dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić.

Ukupna vrijednost radova iznosi 1,13 milijuna kuna, a čega će Međimurska županija sufinancirati 500 tisuća kuna.

Kako je tom prilikom istaknuo župan Posavec riječ je o zgradi koja ima svoju povijesnu vrijednost, tradiciju i baštinu.

– S obzirom na činjenicu da je ovdje smješten Odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, to čini i ovaj grad sveučilišnim gradom i županiju, sveučilišnom županijom. Upravo zato, najmanje što možemo učiniti kao zajednica je dati doprinos da nam i djelatnici i studenti borave u uvjetima koji su bolji i da te uvjete stalno nadograđujemo – poručio je župan Matija Posavec.

Podsjetio je župan isto tako na to da je u zgradi nedavno otvorena i digitalna učionica budućnosti, što je kako je rekao, također veliki projekt koji daje jedan novi standard u samom obrazovanju.

– Vjerujem da će taj standard imati i ostale srednje i osnovne škole, kao i fakulteti. Ovaj ugovor koji ćemo danas potpisati, će zapravo biti daljnje ulaganje u obnovu ovog prostora odnosno objekta, kao što smo to činili i do sada i kao što ćemo to činiti i ubuduće – izjavio je Posavec te poželio Odsjeku Učiteljskog fakulteta u Čakovcu puno uspjeha te puno novih nagrada i da budu primjer svima drugima u obrazovanju.

Dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić naglasio je kako je malo trenutaka u životu, a koji se tiču poslovnog života, kada je bio ovako zadovoljan kao danas.

– Potpisujemo doista kvalitetan ugovor s Međimurskom županijom i volio bih da i druge županije dijele tako dobra iskustva kao što to rade naša županija i župan Matija Posavec. Naša zgrada odsjeka u Čakovcu je teško oštećena, a ova sredstva će nam omogućava revitalizaciju obnove jednog dijela pročelja – rekao je dekan Opić.

– Međimurska županija čini čuda kad je riječ o obrazovnom sustavu i ove godine, s obzirom na sredstva koja su nam doznačena, imat ćemo priliku obnoviti ovu zgradu i osigurati kvalitetniji studij našim studentima. Najvažnija profesija u Republici Hrvatskoj je učiteljstvo, mi stvaramo ljude koji će stvarati ovu naciju i razvijati kulturu, a Županija sve to prepoznaje – dodao je dekan.

Zadovoljna potpisivanjem ugovora je i prodekanica Odsjeka Blaženka Filipan – Žignić.

– Ova je zgrada izgrađena 1879. godine i ona je zaista jedna ljepotica koja je zaštićena kao kulturno dobro i mi bez podrške državnih tijela i lokalne zajednice ne bismo mogli osigurati sredstva. Također i mi svojim djelovanjem doprinosimo zajednici, naime sudjelujemo u projektima i obrazovanju naših učitelja odgojitelja, a kojim svi skupa podižemo razinu obrazovne strukture na našem području. Ukupni broj studenata kod nas se već gotovo pet godina nije promijenio i to je bitno jer mi želimo biti održivi, što nam je jako važno – zaključila je prodekanica Filipan – Žignić.

jmiklauzic / www.sjever.hr
20.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.