Now Reading:
Još svega tri dana do rapsodije baroka u čak šest hrvatskih županija: U petak počinju 52. Varaždinske barokne večeri – evo što nas očekuje!
Full Article 3 minutes read

Još svega tri dana do rapsodije baroka u čak šest hrvatskih županija: U petak počinju 52. Varaždinske barokne večeri – evo što nas očekuje!

Čak 32 koncerta u 16 gradova i mjesta diljem šest hrvatskih županija, uz sudjelovanje više od 500 umjetnika i bogat popratni program, donose nam ovogodišnje 52. Varaždinske barokne večeri koje počinju u petak, 23. rujna, , a trajat će punih 17 dana.

Najavljeno je to na konferenciji za novinare, a organizatori su podsjetili i da je ovogodišnja zemlja partner VBV-a Irska iz koje stižu najbolji interpreti barokne glazbe.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić naglasio je da su partneri iz Irske uložili veliki trud u ovaj projekt i ponudili ‘impresivan program’ te da je ove godine napravljen veliki iskorak u dodatnom sadržaju.

-Prije svega, riječ je o ponudi irske gastronomije i tu moram naglasiti veliku tradiciju koju imaju s pivskom industrijom. Imat ćemo i plesni program, pa čak i edukaciju plesnog programa te dosta irske, keltske glazbe – rekao je Bobić.

Već tradicionalno, otvorenje VBV-a upriličit će se u varaždinskoj katedrali, uz koncert Irish Baroque Orchestra, pod ravnanjem Toma Fostera, a nastupit će i mezzosopran Katie Bray.

Irski veleposlanik u RH Ruadhri Dowling kazao je kako je oduševljen što je Irska dobila priliku sudjelovati na Varaždinskim baroknim večerima te da je iznimno zadovoljan suradnjom.
„Ovo je velik i vrlo važan festival, čestitam organizatorima na veličanstvenom programu čiji ćemo biti dio – rekao je Dowling.

Svi se slažu da će ovogodišnji program doista biti raznolik i vrlo zanimljiv, a svakako vrijedi izdvojiti i izvedbu „Muka po Mateju” J. S. Bacha, dok će posebne će glazbene poslastice biti i koncerti gostiju iz Izraela – Barrocade Israeli Baroque Colleciva i kontratenora Yaniv’d Ora, kao i festivalska operna produkcija pod nazivom „Sultani u operi”.

U sklopu VBV-a održat će se niz popratnih sadržaja objedinjenih u programu ‘Total Baroque’ te tradicionalna Međunarodna izložba cvijeća s otvorenjem 22. rujna, a Festival će kao i prethodnih festivalskih jeseni završiti dodjelom nagrada i tradicionalnim koncertom darovitih učenika varaždinske Glazbene škole, uz Varaždinski komorni orkestar.

Varaždinska županija podupire VBV jer su one promotor ovoga kraja, rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.
-Slušajući program koji su pripremili organizatori, možemo reći da je impozantan i vrhunski. Čestitam organizatorima na trudu, radu, upornosti, kontinuiranom doprinosu da Barokne večeri budu simbol grada Varaždina i Varaždinske županije – rekla je Zagorec.

Gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je da je napraviti ovakav glazbeni festival s takvim budžetom čudo.

-Ponosni smo domaćin i mislim da su ovo najkvalitetnije Varaždinske barokne večeri dosad. Letvicu smo digli do vrlo visokih razina i ovo što je ova ekipa napravila ove godine bit će teško premašeno – kazao je Bosilj.

Ukupni proračun festivala je 2, 5 milijuna kuna, a osim Grada i Županije, financijski ga podupiru Ministarstvo kulture, Klub mecena i sponzori.

a.kučić/sjever.hr
20.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.