Now Reading:
JOŠ JEDNOM POTVRĐENO Međimurska županija predvodnik u energetskoj obnovi, energetska samodostatnost jedan je od glavnih ciljeva
Full Article 4 minutes read

JOŠ JEDNOM POTVRĐENO Međimurska županija predvodnik u energetskoj obnovi, energetska samodostatnost jedan je od glavnih ciljeva

Da je jedan od glavnih ciljeva Međimurske županije energetska samodostatnost potvrđeno je još jednom u utorak prilikom radnog posjeta v.d. direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenke Košiše Čičin Šain i tajnice Fonda Andreje Bartolić koje su se susrele s međimurskim županom Matijom Posavcem, pročelnicima županijskih upravnih odjela, predstavnicima Međimurske energetske agencije te Javne ustanove za razvoj Međimurske županije.

Jedna od glavnih tema razgovora bila je energetska obnova javnih zgrada u Međimurskoj županiji, a kako je pojasnio župan Posavec energetsku obnovu zgrada obrazovnih, zdravstvenih i socijalnih institucija prijavljuju na natječaje Fonda.

-Upoznali smo direktoricu i tajnicu s dosad realiziranim projektima u obnovi naših školskih zgrada i ustanova kojih je preko 18. Ujedno smo ih upoznali i s projektima koji su u tijeku, a najveći se odnosi na energetsku obnovu Županijske bolnice Čakovec, 4 zgrade, koje bi do proljeća mogle biti gotove – kazao je župan Posavec te dodao kako su s direktoricom Fonda razgovarali i o obnovljivim izvorima energije.

Županija je, naime, iskoristila nove natječaje na koje je prijavila projekte za nekoliko školskih ustanova i zgradu Doma zdravlja na koje će se ugraditi solarni paneli.

-Na našem Centru znanja postavljene su 192 solarne ćelije – dodao je Posavec te istaknuo kako su od direktorice Fonda tražili i informacije koje se tiču natječaja za energetsku obnovu privatnih kuća i zgrada.

Radi se o važnim informacijama za građane, a Međimurska županija je nakon ovog sastanka dobila jasniju sliku o natječajima koje će Fond raspisivati.

Direktorica Fonda Košiša Čičin Šain poručila je kako je Međimurska županija perjanica u energetskoj obnovi svojih objekata.

-Međimurska županija prednjači u energetskoj obnovi javnih zgrada – rekla je direktorica te naglasila kako je energetska kriza dodatno ubrzala tranziciju u zelenu energiju što je vidljivo po velikom broju prijava građana na javne pozive na kojima se subvencionira i potiče ugradnja obnovljivih izvora energije.

Inače, Međimurska županija je na natječaj koji je bio otvoren do travnja ove godine prijavila velik broj javnih zgrada.

-Što se tiče obiteljskih kuća, javni poziv objavljuje se 28. rujna ove godine, a prijave će se primati od 15. studenog. Poziv će biti otvoren do kraja godine – najavila je direktorica Fonda.

Javni poziv bit će vrijedan 95 milijuna kuna, a obuhvaćat će postavljanje fotonaponskih elektrana, dizalica topline, solarnih panela i postavljanje kotlova na pelete. Građani ove godine mogu očekivati i neke promjene. Naime, prema najavama direktorice Fonda, ideja je da natječaj bude kontinuirano otvoren kako se ne bi događalo da se u prvoj sekundi prijavi velik broj građana, a svi ostali otpadnu.

Istaknuto je i kako i Republika Hrvatska i Ministarstvo graditeljstva promišljaju o kompletnoj obnovi svih stambenih i obiteljskih kuća s naglaskom prvenstveno na one u kojima se živi. Prema dosadašnjem zakonu o Fondu, moguće je ostvariti do 40 posto sufinanciranja. Iznimke su ona područja gdje sufinanciranje može ići i do 60 posto i 80 posto, a to su područja od posebne državne skrbi, brdskoplaninska i otočka područja.

Direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić istaknuo je zadovoljstvo što Međimurska županija već 15 godina ima izvrsnu suradnju s Fondom, a s obzirom na uspješan sastanak, to će se i nastaviti.

-S obzirom na trend rasta cijena energenata te poskupljenja materijala Fond priprema puno natječaja i za javni i za privatni sektor, a nama neprekidno zvone telefoni. Naime, zovu nas i poduzetnici i građani i traže informacije. Već ove i sljedeće godine bit će raspisani natječaji na koje će se moći javiti – najavio je Višnjić.

A da Međimurska županija doista jest predvodnik u energetskoj obnovi svojih zgrada dokazuju podaci o 50 posto energetski obnovljenih škola.

-Ono što nam je još na čekanju kao jedina srednja škola, to je Gospodarska škola, no nažalost na natječaju koji je zadnje objavljen, nismo prošli, no imamo spremnu svu projektnu dokumentaciju. Tada je to bila investicija od 10 milijuna kuna, a sada će vjerojatno biti više zbog poremećaja na tržištu, tako da čekamo natječaj. Također, imamo spremnu projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu još 10-ak škola – kazao je župan Posavec.

Pojasnio je kako je Međimurskoj županiji energetska obnova način na koji mogu lakše dobiti sredstva za obnovu, a istovremeno postići i dodatne benefite – uštedjeti energiju i smanjiti troškove.

-Pripremili smo svu projektnu dokumentaciju da nam sve škole budu u jednosmjenskoj nastavi, a dogradnja i rekonstrukcija da onda ostvare benefit u energetskoj održivosti i samodostatnosti – zaključio je Posavec.

tklopotan / www.sjever.hr
20.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.