Now Reading:
OVAKO ĆEMO (VALJDA) PODEBLJATI RAČUNE Uskoro veće božićnice, darovi za djecu, nagrade i otpremnine
Full Article 2 minutes read

OVAKO ĆEMO (VALJDA) PODEBLJATI RAČUNE Uskoro veće božićnice, darovi za djecu, nagrade i otpremnine

Poslodavci u Hrvatskoj vladinim su paketom antiinflacijskih mjera dobili mogućnost povećanja pojedinih neoporezivih naknada koje isplaćuju radnicima.

Između ostaloga, radnicima se smiješe veće božićnice i darovi za djecu, a budućim umirovljenicima viši iznosi otpremnina, piše tportal.

Granica za neoporezive prigodne nagrade, u koje ulaze božićnica i regres za godišnji odmor, povećava se s 3.000 na 5.000 kuna godišnje. Maksimalni iznos novčane nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika diže se s 5.000 na 7.500 kuna godišnje. Osim toga, poslodavci će moći neoporezivo za dar djetetu do 15. godina starosti isplatiti do 1.000 kuna godišnje, a dosad je prag bio 600 kuna.

Maksimalni neoporezive iznos novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika diže se sa s 5.000 na 6.000 kn godišnje, a naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe s 2 kuna po kilometru na 3 kune, piše tportal.

Budući umirovljenici mogu očekivati veće neto otpremnine budući da se neoporezivi dio otpremnina prilikom odlaska u mirovinu povećava s 8.000 na 10.000 kuna za svaku navršenu godinu staža.

Poslodavcima je sada na raspolaganju 12 neporeznih naknada, 6 neoporezivih potpora te 7 kategorija neoporezivih nagrada, dnevnica, dodataka i otpremnina koje se ne smatraju dohotkom od nesamostalnog rada.

tablica/screenshot/vlada rh
sjever.hr/tportal
19.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.