Now Reading:
Najavljena sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina – na dnevnom redu i rebalans proračuna i ostale vruće teme!
Full Article 3 minutes read

Najavljena sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina – na dnevnom redu i rebalans proračuna i ostale vruće teme!

U varaždinskoj gradskoj vijećnici najavljena je 12. sjednica Gradskog vijeća, koja će po svemu sudeći biti maratonska s obzirom da je na dnevnom redu i rebalans proračuna.

Uz brojna nezaobilazna izvješća o radu gradski će vijećnici imati priliku dobiti informacije o odnosima između Grada Varaždina i trgovačkog društva Varteks te o stanju u trgovačkom društvu Tehnološki park Varaždin d.o.o.

Mijenjat će se koncesionara za komunalnu uslugu parkiranja na javnim površinama i u javnim garažama. Ukinut će se i status javnog dobra na površini propalog projekta izgradnje mini tržnice kojoj se vraća status zelene površine.

Donijet će se akcijski plan energetske učinkovitosti za razdoblje 2022.-2024. godine, a predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan kao ključno navodi prijedlog programa potpora poduzetnicima s gradskog područja za razdoblje 2022-2025. godine za čiju je namjenu planirani iznos od 2,5 milijuna kuna neovisno o kategoriji. Za potpore poljoprivrednicima osigurano je 400 000 kuna, a prijedlog je da se osigura dodatnih 430 000.

Nadalje, donijet će se odluka o osnivanju Kulturnog vijeća Grada Varaždina i Savjeta za zaštitu potrošača javnih usluga.

Nastavlja se s projektom SPAS V – Školska prehrana za sve, kao i PONOS III Optimum % – Pomoćnici u nastavi, a po novom programu idu i dječje božićnice koje će ove godine iznositi 150 kuna, za što je u rebalansu izdvojeno nešto više od 1,2 milijuna kuna.

Kad je riječ o socijalnoj skrbi, ostaju pomoći umirovljenicima i osobama s osobnom invalidninom – 200 kuna za sve kojima je mirovina manja od 2.500 kuna.

-Budući da su se mnogi građani žalili oko grijanja putem sustava kotlovnica i tu ide nova aktivnost Grada Varaždina – subvencije toplinske energije Vartop i za to je u rebalansu predložen iznos od 110 tisuća kuna – napominje Grđan.

Kad je riječ o sportu, prijedlog je da se Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina poveća iznos za dodatnih 550 tisuća kuna radi povećanih troškova energenata i komunalnih usluga.

– Tu je i izgradnja natkrivene tribine na nogometnom igralištu u Hraščici, novi kapitalni projekt, za koji bi se u rebalansu izdvojilo dodatnih 1,7 milijuna kuna. Važno je i postavljanje solarnih elektrana za što se osigurava 470 tisuća kuna – navodi Grđan te ističe povećano financiranje Dječjeg vrtića Varaždin gdje u ovoj pedagoškoj godini financira 18 pomoćnika, umjesto dosadašnjih 11.

Za besplatni topli obrok školske djece, oko kojeg je bilo dosta prijepora, osigurano je 1,4 milijuna kuna, a zbog povećanog broja utapanja u posljednje vrijeme, pokreće se aktivnost Škole plivanja za sve učenike neplivače drugih razreda osnovnih škola za što se osigurava 30 tisuća kuna.

-U osnovnoškolstvu zbog povećanja prijevoza povećavaju se sredstva u iznosu 300 000 kuna. Gradski bazeni, također vruća tematika, ali ovim rebalansom povećala bi se sredstva u iznosu 835 000 kuna da se pokriju troškovi povećane struje i plina – pojasnila je Grđan te istaknula kako za dobrobit građana punu podršku očekuje čak i od Nezavisne liste Ivana Čehoka.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković ističe kako zbog krize i divljanja cijena s energentima Vladine mjere olakšavaju planiranje rebalansa.

– Ne očekujemo na sjednici velike prijepore, s obzirom na to da smatramo da je trenutak u kojem se nalazimo dosta osjetljiv – rekao je Marković koji se osvrnuši se na raspravu oko školskih obroka istaknuo kako je to dobra stvar, veća od politike.

Sjednica je zakazana za 27. rujna.

abrkic/sjever.hr
19.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.