Now Reading:
Kreću obnove škola i domova zdravlja te ugradnja fotonaponskih elektrana – Zagrebačka županija uložit će 146,7 milijuna kuna
Full Article 3 minutes read

Kreću obnove škola i domova zdravlja te ugradnja fotonaponskih elektrana – Zagrebačka županija uložit će 146,7 milijuna kuna

Održana je nova sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije na kojoj je prihvaćen polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci 2022. godine.

Ukupni prihodi konsolidiranog proračuna ostvareni su u iznosu od 723 milijuna kuna i ispunjeni na razini 49,62 posto plana. U istom razdoblju ostvareni rashodi konsolidiranog proračuna iznose 545 milijuna kuna što predstavlja 37,41 posto plana. Ukupni prihodi koji se odnose na županijski dio proračuna ostvareni su u iznosu od 332,8 milijuna kuna i ispunjeni su na razini 51,65 posto plana, dok su ostvareni rashodi u iznosu 172,2 milijuna kuna, odnosno na 26,72 posto plana.

Prihvaćen je program dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na području Zagrebačke županije. Ovaj se program donosi na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na području Varaždinske, Međimurske, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke županije.

Zagrebačka županija proglasila je prirodnu nepogodu za područje grada Jastrebarsko i općina Krašić i Žumberak nastalu 2. lipnja ove godine uzrokovanu tučom koja je na ovom području nanijela velike štete u poljoprivredi, graditeljstvu i prometu. S obzirom da je Skupština prihvatila ovaj program, stvoreni su uvjeti da Zagrebačka županija raspiše javni poziv vrijedan 900 tisuća kuna što se planira do kraja rujna.

Donesen je i akcijski plan energetske učinkovitosti Zagrebačke županije za razdoblje 2022.-2024. godine kojeg je izradila Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske. Ovim planom planiraju se investicije u mjere energetske učinkovitosti u iznosu od 146,7 milijuna kuna pri čemu će Zagrebačka županija investirati minimalno 63,1 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Investicije se odnose na integralne obnove škola, domova zdravlja u Samoboru, Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici, ugradnju fotonaponskih sunčevih modula na Distributivni centar za voće i povrće, domove zdravlja i obrazovne ustanove Zagrebačke županije te kupnju električnih automobila. Očekuje se energetska ušteda u iznosu od 6.921 MWh, tj, smanjenje emisija CO2 u iznosu 1.423,06 t.

Na Aktualnom satu vijećnike je zanimalo kako napreduje obnova od potresa i je li Županija dobila sredstava iz Europskog fonda solidarnost za sanaciju šteta na školskim objektima, kao i planira li se izgradnja novih osnovnih škola u Jastrebarskom i Dugom Selu, kako napreduje projekt Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – industrija 4.0, hoće li škole imati dovoljno sredstava za pokriće materijalnih troškova, hoće li Županija stipendirati vrhunske sportaše i kada se očekuje raspisivanje Javnog poziva za predlaganje programa u kulturi za 2023. godinu.

Zanimalo ih je i pomaže li Županija poljoprivrednicima u jesenskoj sjetvi i tko su prihvatljivi korisnici, kao i potiče li energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije na poljoprivrednim gospodarstvima te koliko je do sada isplaćeno kapitalnih potpora gradovima i općinama za realizaciju njihovih EU projekata. Također, vijećnike je zanimalo koliko je specijalizacija odobreno od strane Ministarstva zdravstva za Dom zdravlja Zagrebačke županije te koje je sve EU projekte ugovorio Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Zanimalo ih je i tko je nadležan za nadzor nedavno izvedenih radova na aglomeraciji Zaprešić. Zatražena je i evidencija prisustvovanja vijećnika na sjednicama odbora te ih je zanimalo u kojoj su fazi natječaji za pročelnike upravnih tijela Zagrebačke županije, kao i kako napreduje postupak digitalizacije Zagrebačke županije.

www.sjever.hr
19.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.