Now Reading:
VELIKA FOTOGALERIJA Jedinstvena novomarofska manifestacija, Dani vrganja i crnog tartufa i ove su godine pravi hit
Full Article 4 minutes read

VELIKA FOTOGALERIJA Jedinstvena novomarofska manifestacija, Dani vrganja i crnog tartufa i ove su godine pravi hit

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki pokraj Novog Marofa jedinstvena su manifestacija koja je i ove godine u svom devetom izdanju pobudila velik interes berača i posjetitelja. Ova omiljena manifestacija novomarofskog kraja namijenjena velikima i malima zbog lošeg se vremena održala samo u nedjelju, no posjetitelji ni u čemu nisu bili zakinuti. Dapače, organizatori, Turistička zajednica grada Novog Marofa i Udruga privatnih šumovlasnika Graber ove su godine pripremili još bogatiji i raznovrsniji program koji je nudio za svakog ponešto.

Posjetitelji su tako iz prve ruke mogli vidjeti lov na crni tartuf, okušati se u berbi vrganja i gljivarskom CSI-u, ali i degustirati jela od ovih namirnica koja su za njih spremali poznati hrvatski chefovi Damir Crleni i Tomislav Špiček.

S obzirom da je ovo kraj koji je oduvijek poznat po vrganjima, gdje su ih, netom ubrane, uz glavnu cestu Varaždin – Zagreb na tanjurićima prodavali mještani Pake, organizatori su se pobrinuli za očuvanje tradicije, ali i za uspostavu nove turističke atrakcije.

Da su Dani vrganja i crnog tartufa na dobrom putu da postanu brend Grada, potvrdio je i gradonačelnik Siniša Jenkač zadovoljan ovogodišnjim odazivom.

– Iako nas je vrijeme u subotu spriječilo u održavanju manifestacije, nedjeljni dio i ove je godine bio pun pogodak. Paka je oduvijek poznata po vrganjima, a unazad nekoliko godina ovdje se traže i crni tartufi što je velikom broju ljudi prava atrakcija. Cilj manifestacije je, kako podići svjesnost o zaštiti okoliša i šuma, tako i promovirati bogatstva koja ovaj kraj skriva, a kojih je zaista mnogo – rekao je Jenkač.

U berbi vrganja okušao se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je poručio kako se radi o jednoj lijepoj manifestaciji koja čuva tradiciju i ističe važnost šuma.

-Naši stari bili su poprilično vezani za šume iz kojih su vukli sve što im je bilo potrebno, od ogrjeva do šumskih plodova. Ovo je isto tako i prilika da se prisjetimo na koji su se način naši preci odnosili prema šumama. Prilika je to i za okupljanje i prezentaciju naših vrijednih OPG-ova i njihovih proizvoda – rekao je Stričak naglasivši kako će Varaždinska županija i dalje podržavati njihov rad.

S odličnim odazivom zadovoljni su i u novomarofskoj Turističkoj zajednici što je potvrdila direktorica Turističkog ureda Renata Horvatić.

– Bilo je jako puno berača, a prijavilo se i jako puno hodača jer Paka nisu samo vrganji. Svake godine imamo puno popratnih programa, kao što su prezentacija i edukativni obilazak utvrde Paka iz 13. stoljeća i edukativni obilazak dabrovih brana. Naš Dabar Pako ovdje se već udomaćio i lijepo je prezentirati kako on živi. Posjetitelji su uživali u šetnjama do dviju utvrda na našem području, Pake i Čanjeva što im je vrlo zanimljivo – rekla je Horvatić.

Uz sve ovo, brojni posjetitelji uživali su u bogatoj gastronomskoj i ugostiteljskoj ponudi, a nije nedostajalo ni sadržaja za najmlađe za koje su organizatori pripremili predstave i radionice.

– Već sada pripremamo dodatne zanimljivosti za deseto izdanje u kojem ćemo još jače povezati povijesnu baštinu s aktivnim turizmom. Najznačajnije je što smo ovu manifestaciju već sada uspjeli promovirati diljem županije i povezati ju s Kućama za odmor s pričom. Paka je zaslužila da ju nastavimo brendirati kao mjesto koje je oduvijek poznato po vrganjima – zaključila je Horvatić.

Mladen Jakopović, predsjednik Udruge privatnih šumovlasnika Graber pojasnio je kako je cijela ova priča krenula prije više desetaka godina i to iz novinskih članaka i okolnih OPG-ova koji su generacijama u dolinama Pake i Lonje uz cestu prodavali gljive.

-Cijela je ideja krenula iz Udruge koja se inače, između ostalog, bavi i promocijom svih mogućnosti koje nam priroda pruža. Paka je jako lijep kraj, tu se nalaze utvrde, a posložili smo i šumske prometnice i bilo je nekako logično da upravo ovdje smjestimo Dane vrganja, odnosno da tu poslasticu dignemo na jednu višu razinu i ljudima i gastronomiji, kao i našim kućama za odmor damo dodatni benefit – rekao je Jakopović.

Organizatori su očito u tome i uspjeli jer su se Dani vrganja i crnog tartufa nakon devet godina pretvorili u nezaobilaznu manifestaciju ovog kraja. Osim posjetitelja iz raznih krajeva Varaždinske županije, Novi Marof iz godine u godinu privlači goste iz cijele Hrvatske koji žele uživati u prirodi, povijesnoj baštini ovog kraja i gastronomskim delicijama.

Foto: S. Sović / Foto agencija Sjever
www.sjever.hr
18.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.