Now Reading:
Operativne snage sustava civilne zaštite Zagrebačke županije na kompleksnoj intervenciji pokazale svoju spremnost
Full Article 2 minutes read

Operativne snage sustava civilne zaštite Zagrebačke županije na kompleksnoj intervenciji pokazale svoju spremnost

S ciljem provjere pripremljenosti i osposobljenosti pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite, na prostoru bivše vojarne “Taborec” u Samoboru održana je terensko-pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije “Samobor 2022”.

O složenosti ove vježbe govori velik broj nepredviđenih situacija koje je obrađivala: spašavanje unesrećenih osoba iz ruševnog objekta uslijed potresa, gašenje požara i spašavanje osoba iz višekatnog stambenog objekta, spašavanje osoba iz prometne nezgode, evakuacija dječjeg vrtića, akcident s opasnim tvarima, požar na otvorenom prostoru, potraga za nestalim osobama te stožerno upravljanje i zapovijedanje.

– Vježba je zamišljena na način da se dogodio potres na području Samobora, uslijedio je požar i ostale nesreće koje slijede, pa i prometne nesreće, istjecanje opasnih tvari. Pretpostavke su da ima ozlijeđenih, angažirani su potražne službe HGSS-a, vatrogasci, civilna zaštita, Crveni križ, Hitna medicinska pomoć i policija – rekao je Mladen Živković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora i operativni zapovjednik vježbe koji je izrazio zadovoljstvo uvježbanošću svih sudionika.

– Puno puta su se naše operativne snage pokazale na djelu i u realnim situacijama, kojih je nažalost zadnjih godina bilo na našem području, od potresa, požara, poplava do covida. No naše snage su se uvijek iskazale na terenu – izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite, ujedno i zamjenik župana, Ervin Kolarec dodavši kako Zagrebačka županija izdvaja značajna sredstva za operativnu opremljenost civilne zaštite.

– Samo u ovoj godini taj iznos premašio je 7 milijuna kuna – poručio je Kolarec uputivši iskrenu zahvalu mnogobrojnim volonterima uključenim u sustav civilne zaštite koji pomažu svojoj zajednici, pokazuju požrtvovnost i hrabrost i uvijek su tu za stanovnike Zagrebačke županije.

Vježbu je pratila i predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović koja je istaknula važnost sudjelovanja dobrovoljnih vatrogasnih društava u ovakvim vježbama koje stječu iskustvo.

Sigurnost naših građana na prvom je mjestu – naglasila je Glasnović istaknuvši kako će Županija nastaviti izdvajati značajna sredstva za sustav civilne zaštite.

Vježba je okupila više od 200 sudionika, a među njima bili su i pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Gordan Filinć, izaslanik Ravnateljstva civilne zaštite RH Damir Pilčik.

www.sjever.hr / zagrebacka-zupanija.hr
18.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.