Now Reading:
Oslobođenje Varaždina i zapljena naoružanja prekretnica u stvaranju samostalne i nevisne Hrvatske
Full Article 3 minutes read

Oslobođenje Varaždina i zapljena naoružanja prekretnica u stvaranju samostalne i nevisne Hrvatske

Oslobođenja Grada Varaždina od JNA, pad vojarne u Optujskoj ulici te zapljena velike količine naoružanja prekretnica su u Domovinskom ratu i stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

Činjenice su to koje su u subotu istaknuli govornici prilikom paljenja svijeća i polaganja vijenca u prostorima Memorijalno- rekreacijskog centra hrvatskih branitelja Varaždin čime je započelo višednevno obilježavanje Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije.

Kako je prilikom polaganja vijenaca naglasila zamjenica župana Varaždinske županije, Silvija Zagorec, dobro je poznata činjenica da je borba za oslobođenje grada Varaždina svojevrsna prekretnica u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske.

– Oružje koje se ovdje zarobilo kasnije se upotrebljavalo na drugim bojištima, a naši branitelji su krenuli prema Vukovaru, Pakracu, Lipiku i na jug Hrvatske te su hrabro oslobađali svaki pedalj naše domovine – podsjetila je Zagorec. Ujedno je zahvalila svim braniteljima koji su iza sebe ostavili svoje najmilije i hrabro krenuli na put pun neizvjesnosti i opasnosti.

– S velikom neizvjesnošću, ali još većim srcem, krenuli su na put oslobađanja, krenuli su hrabro u Domovinski rat kako bi nam stvorili samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Na tome im od srca zahvaljujemo – zaključila je zamjenica župana Varaždinske županije.

Predsjednik udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata ogranak Varaždin, Krasnodar Kišur podsjetio je kako je oslobođenjem Varaždina Hrvatska vojska došla u posjed 74 borbena tenka T-55, 4 tenka nosača mostova te 5 tenkova za izvlačenje kao i veće količine ostalog naoružanja i streljiva. Vrijednost osvojenog naoružanja procijenjena je na 600 milijuna dolara. Do zapljene spomenutog naoružanja Hrvatska vojska imala je 21 tenk, 3 oklopna transportera i nije imala topove većeg kalibra.

Rat u Varaždinu trajao je 13. do 22. rujna 1991. godine. U borbama za vojarne poginulo je šest, a ranjeno 37 osoba. Poginuo je jedan pripadnik ZNG-a Ivan Sever, tri civilne osobe i dva časnika JNA. Porušeno je i oštećeno 360 kuća te 170 stanova uz veliku materijalnu štetu na kulturnim, vjerskim i gospodarskim objektima.

U sklopu obilježavanja Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije u nedjelju se u Varaždinu održava Varaždinski polumaraton. Program se nastavlja u srijedu polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i prigodnim govorima kod Križa zahvalnosti nakon čega od 18.00 sati slijedi otvorenje izložbe „ Ratni put 7. gardijske brigade „Puma“ povodom 30. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade „Puma“.

U četvrtak od 09.00 sati je Sveta misa za sve poginule, preminule te nestale hrvatske branitelje u katedrali Uznesenja blažene djevice Marije.

skalajdzija / www.sjever.hr
17.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.